Svet 10.9.2012 6:00

V tekmovalnem programu filmskega festivala v Rimu 15 filmov

Rim, 10. septembra - Na mednarodnem filmskem festivalu v Rimu, ki bo potekal od 9. do 17. novembra, bodo v tekmovalnem programu prikazali 15 filmov. Še šest filmov bodo prikazali izven konkurence, je minuli konec tedna napovedal umetniški vodja festivala Marco Müller. Italijan s švicarskimi koreninami je umetniško vodenje festivala prevzel marca.

Müller želi, kot piše nemška tiskovna agencija dpa, festival prenoviti. Pri tem si prizadeva, da bi v ospredje stopil italijanski film. Tako bodo v programu Italijanske perspektive prikazali 14 celovečernih in sedem kratkih filmov.

Pri tem bo posebna pozornost namenjena inovativnim tokovom v sodobnem italijanskem filmu. Ob robu festivala bodo pripravili tudi konference in seminarje, je še napovedal Müller.

Müller je bil od leta 2004 direktor mednarodnega filmskega festival v Benetkah. Pred tem je vodil filmska festivala v Locarnu in Rotterdamu. V Benetkah ga je decembra 2011 zamenjal filmski kritik in direktor Nacionalnega filmskega muzeja v Torinu Alberto Barbera.