Svet 11.9.2012 6:00

V dunajskem Hofburgu uredili še dve sobi, posvečeni Sisi

Dunaj, 11. septembra - Letos bo 24. decembra minilo že 175 let od rojstva cesarice Elizabete, poznane kot Sisi. Ob tej priložnosti so v cesarskih apartmajih v dvorcu Hofburg na Dunaju na novo uredili dve razstavni sobi. V njiju je pod naslovom Cesaričini otroci od ponedeljka mogoče videti vrsto originalnih eksponatov, od čevljev in oblačil pa vse do pisem.

Postavitev v novih prostorih tako osvetljuje tudi starševsko vlogo Sisi in cesarja Franca Jožefa, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob biografijah Elizabetinih otrok je na razstavi mogoče videti tudi usnjene hlače in lovski brezrokavnik prestolonaslednika Rudolfa, pismo s priloženo cvetlico, ki ga je najstarejša hčerka Gisela pisala cesarici, pa tudi gležnarje nadvojvodinje Marie Valerie.

Prav tako je na novo urejena soba, naslovljena Cesaričini bavarski bratje in sestre. V veliki sprejemnici cesarskih apartmajev so pred zastor postavljene foto figure v naravni velikosti cesaričinih bratov in sester. Ob njih so predstavljene njihove biografije.

Vendar pa ob letošnjem jubileju v Hofburgu ne bo mogoče vdeti le na novo urejenih sob, ampak bodo do tedaj v prvotno stanje restavrirali tudi Elizabetino kopalnico.

Sisijin muzej je od leta 2004 urejen v prostorih, v katerih je v Hofburgu prebivala cesarica Elizabeta, še piše APA.