Na hitro prelistano 15.9.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. septembra - Pri Cankarjevi založbi so izdali knjigo italijanskega avtorja Stefana Bennija Heliant, pri Modrijanu pa delo francoskega zgodovinarja Pierra Milze Mussolinijevi poslednji dnevi. JSKD: Zavod Federacija je izdal delo Gregorja Kamnikarja Zmes za ples, založba Forma 7 pa ob 80-letnici Antona Nanuta delo Darje Korez-Korenčan Dirigent Anton Nanut.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Heliant, ki jo je napisal Stefano Benni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Heliant, ki jo je napisal Stefano Benni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Mussolinijevi poslednji dnevi, ki jo je napisal Pierre Milza. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Mussolinijevi poslednji dnevi, ki jo je napisal Pierre Milza.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Darje Korez-Korenčan z naslovom Dirigent. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Darje Korez-Korenčan z naslovom Dirigent.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Zmes za ples. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Zmes za ples.
Foto: STA

HELIANT - KNJIGA ITALIJANSKEGA AVTORJA, KI POPELJE BRALCA V LASTNE STRAHOVE

Avtor v delu predstavi sedem fantazijskih svetov: prvobitni Protoplaz prvega alkimista Hermesa Trismegista, Pozidon s čudežnimi oceani kapitana Guepiera, Mnemonijo s spominom vseh in na vse, hladne puščave Yamseriusa z ljudožerskimi angeli, svet neskončne zabave Bludus, svet povprečja Medium in svet večne vojne Neikos. V groteskno satiričnem vrtincu Bennijevih fantazij lahko bralec prepozna obrise sodobnih neoliberalističnih družbenih blodenj, totalitarističnih teženj in apokaliptičnih obetov. Heliant ponuja neustrašno domiselno in nadvse humorno odpravo v strahove vsakega izmed nas. Delo je prevedel Janko Petrovec.

Stefano Benni (1947) sodi med najpopularnejše sodobne italijanske satirike. Pisatelj, publicist in dramatik slovi kot oster kritik sodobnega družbenega ustroja ter po izrazito samosvojem literarnem slogu, ki ga zaznamuje bogat in razslojen jezik, poln grotesknih pretiravanj. V slovenščino je preveden roman Marjetka Sladkosnedka in izbor kratkih zgodb Gospod Ničla in druge zgodbe.

MUSSOLINIJEVI POSLEDNJI DNEVI - MONOGRAFIJA O DIKTATORJU IZPOD PERESA FRANCOSKEGA POZNAVALCA FAŠIZMA

V delu Mussolinijevi poslednji dnevi vodilni francoski zgodovinar fašizma Pierre Milza bralcu ne poda le pričevanja o zadnjih dneh fašistične diktature, ko je novi režim brezkompromisno obračunal s starim, temveč mu razgrne tudi okoliščine eksekucije Duceja, njegove metrese in hierarhov Socialne republike, ki vse do današnjega dne še niso pojasnjene v celoti.

Med drugim pušča odprto vprašanje o Mussolinijevem pravem eksekutorju, ob čemer omenja Luigija Longa, eno vodilnih figur na čelu Italijanske komunistične partije, pa tudi Winstona Churchilla. Avtor se sprašuje tudi, kako in kam so izginile velike vsote denarja, ki so jih Mussolini in njegovi sodelavci ob svojem begu odtujili iz državnih blagajn. V knjigi, ki je napisana z nemalo pietete do žrtev ne glede na njihovo politično pripadnost. Pierre Milza velja za enega najvidnejših predstavnikov sodobnega francoskega zgodovinopisja.

Je zaslužni profesor na inštitutu Sciences Po, član inštituta Francois Mitterand in direktor strokovne publikacije Revue d'histoire moderne et contemporaine. V svojih delih se posveča francoski in evropski zgodovini 19. in 20. stoletja ter zlasti zgodovini Italije in fašizma. Za svoja dela - tudi za pričujočo monografijo iz leta 2005 - je prejel številna priznanja in nagrade. Slovenskemu bralcu se v prevodu Anuše Trunkelj predstavlja prvič.

ZMES ZA PLES - NOVA KNJIGA O SODOBNEM PLESU

Knjiga Zmes za ples deluje kot uvod v sodobno plesno umetnost za tiste, ki se z njo šele srečujejo ter kot vir informacij za tiste, ki se v okviru šolanja ukvarjajo s plesno umetnostjo. Deluje kot oblikovno zanimiv zapisek nekoga, ki se ukvarja s sodobno plesno umetnostjo in ima tudi nabrušen jezik, da lahko svoj pogled poda tako osebno kot z distance. Avtor Gregor Kamnikar je raziskovalec plesa in gibanja. Je plesalec, koreograf, predavatelj, organizator in producent. Leta 2009 je skupaj s Snježano Premuš in Andrejo Podrzavnik ustanovil kolektiv Federacija, od leta 2008 pa deluje tudi kot klovn-zdravnik pri Rdečih noskih. Pogoste teme, ki se jim posveča pri svojem delu, so intimnost, družinski odnosi, identiteta in igrivost. Raziskuje fizično inteligenco in rezultate raziskav uporablja v izvajalske, plesne, koreografske, pedagoške, predavateljske, klovnovske in športne namene.

DIRIGENT ANTON NANUT - MONOGRAFIJA OB 80-LETNICI PRIZNANEGA SLOVENSKEGA DIRIGENTA

Darja Korez-Korenčan je v monografiji Dirigent Anton Nanut predstavila dirigentovo življenje in delo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v Slovenski filharmoniji, s Simfoniki RTV Slovenija pa tudi njegovo mednarodno kariero, Kogojeve dneve in druge mejnike na njegovi bogati glasbeni poti. Zbrala je tudi podatke o številnih posnetkih, zgoščenkah, koncertih, orkestrih, zborih in solistih, ki so sodelovali z njim. Monografija razkriva, zakaj Nanuta upravičeno lahko imenujemo slovenski maestro s presežki. To dokazujejo dejstva, da je dirigiral največjemu številu tujih orkestrov, posnel največ zgoščenk, izvedel največ slovenskih del, edini dirigiral in posnel vse Mahlerjeve simfonije ter večkrat dirigiral Beethovnovo Deveto. Uvodne misli v knjigi so o dirigentu prispevali akademik Ciril Zlobec, skladatelj Pavel Mihelčič, dirigent Marko Munih, urednik na Radiu Slovenija Matej Venier in muzikolog Carlo De Incontrera.