EPK 2012 12.9.2012 10:02

Belgijski Mons v pripravah na EPK sodeluje z Mariborom

Maribor, 12. septembra - Leta 2015 bo Evropska prestolnica kulture (EPK) belgijski Mons. Maribor je med pripravami na lastno EPK navezal stike z Monsom in se dogovoril za pisateljsko izmenjavo Dušana Šarotarja v Monsu in Caroline Lamarche v Mariboru. Knjigo z vtisi bosta avtorja predstavila danes v Vetrinjskem dvoru in tako odprla kulturno ambasado Belgije.

Caroline Lamarche in Dušan Šarotar bosta predstavila presek pogledov na Mons in Maribor kot dve postindustrijski mesti, ki s pomočjo kulture doživljata ponovno rojstvo in prek nje tketa tesnejše vezi.

Med bivanjem na tujem, Caroline Lamarche v Mariboru in Dušan Šarotar v Monsu, sta pisatelja izmenjala razmišljanja in jih zapisala v knjigi Pomirjujoča tujost - Presek pogledov na Mons in Maribor. Delo bosta predstavila na literarnem večeru v Vetrinjskem dvoru danes ob 18. uri in ob tem izmenjala kulturne refleksije njunih poetičnih potovanj.

Vizualnost knjige je delo Bruna Robbea, poslednjega evropskega založnika, ki ohranja umetnost tradicionalne litografije. Robbe, čigar delavnica se ponaša z več kot 60-letno družinsko tradicijo, že dolga leta tiska in izdaja dela sodobnih belgijskih in tujih avtorjev. Del svoje zbirke bo razstavil tudi v Mariboru. Razstavo bodo odprli danes ob 19. uri, prav tako v Vetrinjskem dvoru, na ogled pa bo do konca meseca.

Kulturne ambasade bodo septembra poleg belgijske umetnosti obeležili še projekti Bolgarije, Makedonije, Srbije in Avstrije.