Slovenija 12.9.2012 12:59

V CD Skočirjeva dela z osrednjim motivom žensko figuro

Ljubljana, 12. septembra - V Galeriji Cankarjevega doma bodo ob 20. uri odprli razstavo Rudija Skočirja Moji rajski vrtovi. Razstava je zasnovana kot soočenje zgodnjih in najnovejših umetnikovih slikarskih del. Slikarske kompozicije, ki jih je Skočir naslikal v začetku ustvarjanja z njegovim aktualnim slikarskim izrazom povezuje osrednji motiv - ženska figura.

Ženska figura v različnih motivnih in kompozicijskih združbah nastopa v vlogi posredovalke simbolnega sporočila, s poudarjanjem erotične čutnosti pa slikar opozarja tudi na minljivost človeškega telesa, so ob razstavi zapisali v Cankarjevem domu.

Razstava slikarskih kompozicij razkriva osrednje silnice, ki oblikujejo likovni opus slikarja, grafika in ilustratorja Rudija Skočirja, je zapisal likovni kritik Damir Globočnik. Kot rdečo nit Skočirjevega slikarskega nagovora lahko po mnenju likovnega kritika označimo zaupanje v klasični medij tabelne slike in intenzivno ukvarjanje s človeško figuro. Osrednja tematika njegovih del pa se vrti okrog minljivosti tuzemskega sveta in strašljive resničnosti človeškega obstoja.

Rudi Skočir velja za enega najboljših domačih risarjev, je prepričan Globočnik, pri čemer opozarja na preplet risbe kot nosilke ustvarjalnega postopka in slikarstva ter na dopolnjevanje slikarske površine z drugimi materiali. V začetku je bil "tak kolažni dodatek" nagubana draperija, pozneje tudi čipke. Vendar zaradi temeljne usmeritve Skočirjevega slikarskega nagovora naslikano bolj kot materialnemu pripada svetu duhovnega, pojasnjuje Globočnik.

Osrednji Skočirjev motiv - skrivnostna ženska figura - se je postopoma spreminjala ter kompozicijsko in vsebinsko preoblikovala. Prve slikarske kompozicije z deli iz zadnjih let povezuje le še univerzalni atribut - jabolko. V začetku konkretno upodobitev otroka, dekleta, ženske in starke so nadomestile elegantne, tipizirane ženske figure, ki pa jih slikar nikoli ne upodablja brezbrižno. Njegov pristop je spoštljiv in emocionalno spodbujen, še piše Globočnik.

Rudi Skočir se je rodil leta 1951 na Kamnem pri Kobaridu. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravil tudi specialko za slikarstvo. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1980. Uveljavil se je kot slikar, grafik in ilustrator knjig za mladino in odrasle. Prejel je več nagrad in priznanj, med njimi nagrado Hinka Smrekarja.