Slovenija 11.9.2012 14:19

Ljubljansko Malo Dramo bo v soboto iztirila Ponorela lokomotiva

Ljubljana, 11. septembra - V Mali Drami bodo v sobotnem otvoritvenem večeru nove sezone premierno uprizorili predstavo Ponorela lokomotiva poljskega avantgardista Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija. Kot je dejal Lorenci za STA, Witkiewicz v predstavi skuša prestaviti center občutenja sveta iz človekove glave v njegovo drobovje.

Maribor. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Lorenci je za STA dejal, da se predstava ukvarja predvsem z vprašanjem, kako občutiti do konca in zares onkraj dobrega in slabega, kako se iztrgati konvenciji. "Witkiewicz se skuša dokopati do radikalnih občutenj sveta, prestaviti center občutenja sveta iz glave v drobovje, tudi v srce, izmaličiti svet in sebe. Šele tam se skriva potencialna resnica, ki pa seveda neprestano uhaja," je povedal Lorenci.

Junaka predstave sta dva zločinca, strojevodja in kurjač, ki ju bosta utelesila Janez Škof in Aljaž Jovanović. Žene ju nenavadna strast in tako skleneta, da bosta parno lokomotivo pognala z nezaslišano hitrostjo do roba njene zmogljivosti in videla, "kako je na drugi strani". Kot je povedal Lorenci na današnji novinarski konferenci, junaka za svojo željo zastavita vse, tudi življenje. Sam je pri ustvarjanju predstave zastavil "ljubezen do ekipe, do sodelavcev".

Po besedah dramaturginje Eva Kraševec Witkiewiczeva igra zavrača "vsakršno apriorno uprizoritveno rešitev in nas popelje po neznanih in neodkritih poteh". Kot je nadaljevala, se predstava morda začenja v slogu psihološkega realizma, v določenem trenutku pa "maske padejo" in tako se poda na "avanturistično pot metafizičnega nemira".

Radikalno iskanje novih uprizoritvenih možnosti bi po mnenje Kraševčeve lahko razumeli tudi kot politično dejanje: krik proti apatičnosti, gledališkim konvencijam in zadušenemu izražanju individualnosti. "Nahajamo se v času, ko potrebujemo izredno dejanje," je prepričana dramaturginja.

Skladatelj je Branko Rožman, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja pa Belinda Radulović. Kot koreograf pri predstavi sodeluje Gregor Luštek. Poleg Škofa in Jovanovića igrajo Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Nino Raffanelli.

Prevajalka Darja Dominkuš poljskega pisatelja, slikarja in filozofa Stanislawa Ignacyja Witkiewicza (1885-1939) opisuje kot katastrofista, vendar "katastrofista s humorjem". Po njenih besedah ga je označevalo iskreno "hlepenje po temeljnem" in hkratno norčevanje iz tega. Kot je dejala, je Witkiewicz dobro opisal svoj življenjski zastavek, ko je dejal: "Če moram izbirati med sivino in norostjo, bom izbral norost".