Svet 12.9.2012 5:30

V Newyorškem Metropolitanskem muzeju razstava Andyja Warhola

New York, 12. septembra - Andy Warhol ni bil le izjemno plodovit ustvarjalec, ampak je s svojimi deli tudi odločilno zaznamoval celotno področje sodobne umetnosti. V newyorškem Metropolitanskem muzeju so pripravili razstavo, ki raziskuje njegov vpliv preko polovice stoletja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Razstava z naslovom Motreč Warhola: Šestdeset umetnikov, petdeset let, je, kot zagotavljajo v muzeju, prva, ki raziskuje zapuščino kralja pop arta. Vrata bo odprla danes, na ogled pa bo do konca leta.

"Warholova dela so izzivala, navdihovala, zabavala, raztogotila in izzvala še vrsto drugih reakcij pri drugih umetnikih," je dejal direktor Metropolitanskega muzeja Thomas Campbell.

V muzeju je razstavljenih okoli 45 Warholovih in 100 del 60 drugih umetnikov iz različnih držav. Ta so razporejena v pet tematskih sklopov in so postavljena nasproti Warholovim slikam, skulpturam in filmom ter predstavljajo celo paleto odgovorov in reinterpretacij Warholovih del.

Kustosinja razstave Marla Prather je izbiranje del za razstavo opisala kot zelo zapleten in obsežen postopek.

Tematski sklop Dnevne novice: Od banalnosti do katastrof denimo raziskuje Warholovo navdušenje nad reklamnimi sporočili in poročili o tragičnih dogodkih, vzporednice pa so v muzeju potegnili z umetniki, kot sta Jeff Koons ali Damien Hirst.

Sklopu Homoseksualne študije: Spremenljive identitete Warhola vzporeja s fotografom Robertom Mapplethorpeom, sklop Portretiranje: Slavne osebnosti in moč pa vzporednice vleče s sodobnimi umetniki, kot sta Elizabeth Peyton in Cindy Sherman.