Svet 12.9.2012 6:00

Na dražbo bo dana zbirka predkolumbovske umetnosti

Pariz, 12. septembra - Eno najredkejših zbirk predkolumbovske umetnosti, ki je ocenjena na okrog 20 milijonov evrov, bodo prihodnje leto v Parizu dali na dražbo, so v začetku tedna sporočili z avkcijske hiše Sotheby's. Dražba bo 22. in 23. marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zbirka, ki je v lasti francoske zbirateljske dinastije Barbier-Müller, je nastajala več stoletij in obsega okoli 300 predmetov iz Mehike ter Srednje in Južne Amerike. V njej je najti tako lesene in kamnite skulpture, kot predmete iz tekstila in artefakte, povezane z različnimi rituali. Zbirka s svojim bogastvom ponuja dober vpogled v največje kulture predkolumbovskega časa v Latinski Ameriki.

Med zakladi v zbirki velja omeniti kipec azteške boginje vode, ki jo je leta 1920 za zbirko pridobil Josef Müller in ki je bila pravzaprav prvo pomembnejše delo predkolumbovske umetnosti v njej. Tu je tudi vaza v obliki človeškega telesa z otoka Marajo, ki je bila pred nedavnim dana na posodo Britanskemu muzeju.

Zbirka, ki jo je tekom let obogatil Müllerjev zet Jean Paul Barbier-Müller, bo v Parizu na ogled do 17. septembra. Nato bo od 5. do 8. oktobra na ogled v Hongkongu, od 3. do 13. novembra v New Yorku in nazadnje še v Londonu.