EPK 2012 12.9.2012 12:25

Evropska prestolnica kulture močno povečala turistični obisk

Maribor, 12. septembra - Po zaslugi Evropske prestolnice kulture (EPK) je Maribor, partnerska mesta in Slovenijo obiskalo mnogo več turistov kot običajno. V Mariboru je bilo število obiskovalcev v prvi polovici leta večje za 82 odstotkov kot v enakem obdobju lani. Prednjačijo Avstrijci, katerih obisk se je ponekod povečal tudi za 300 odstotkov.

Maribor. Turisti v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Turisti v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom. Direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom.
Direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Turisti v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Turisti v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom. V. d. generalnega direktorja na direktoratu za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom.
V. d. generalnega direktorja na direktoratu za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom. Direktor predstavništva STO na Dunaju Jan Ciglenečki, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, v. d. generalnega direktorja na direktoratu za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar in direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca na temo Evropske prestolnice kulture in povezovanja s turizmom.
Direktor predstavništva STO na Dunaju Jan Ciglenečki, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, v. d. generalnega direktorja na direktoratu za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar in direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Naša želja je bila, da bi bila ta regija prepoznana kot kulturna destinacija in mislim, da nam je to uspelo," je na današnji predstavitvi turističnih rezultatov v Mariboru povedala generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.

"Z velikim zadovoljstvom ugotavljamo, da je EPK 2012 prinesel veliko dobrega v slovenski prostor in pomeni lepo, pozitivno zgodbo, ki jih v tem času v Sloveniji še kako primanjkuje," se je strinjal Marjan Hribar, v. d. generalnega direktorja direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Poudaril je, da je letošnje leto rekordno za slovenski turizem, k temu pa je pomembno prispevala ravno EPK.

Po njegovih besedah izkušnje drugih kulturnih prestolnic kažejo, da se povečan obisk kaže tudi v letih po EPK, zato mora Maribor "na tej blagovni znamki, ki jo bo imel večno, še naprej graditi". Nadaljevati je treba vlaganja v kulturo, saj je "že nekaj časa jasno, da samo bogata narava in osnovna kulturna dediščina nista dovolj" za pritegnitev turistov. Vedno bolj prihaja v ospredje kulturni turizem, medtem ko ostali pomembnejši turistični cilji v Sloveniji, kot sta Postojnska jama in Blejski grad, "ponujajo neka pasivna doživetja", je pojasnil Hribar.

Po podatkih Zavoda za turizem Maribor se je število obiskovalcev v Mariboru najbolj povišalo junija, ko so jih zabeležili za 92 odstotkov več kot lani. Prednjačijo Avstrijci, sledijo pa Slovenci, Nemci, Italijani, Nizozemci, Francozi, Izraelci in Španci. Število nočitev se je povečalo za 11 odstotkov, prevladujejo tuji gostje, v info točkah EPK v Mariboru in Ljubljani pa so v osmih mesecih našteli več kot 22.000 obiskovalcev.

Tudi v partnerskih mestih beležijo povečan obisk predvsem tujih turistov in ob večjih dogodkih. V Velenju je opazno 51-odstotno povečanje števila obiskovalcev, število slovenskih obiskovalcev se je povečalo za 60 odstotkov. V Novem mestu se je obisk dogodkov povečal za več kot 40 odstotkov, nekaterih tudi za 300 odstotkov.

Na Ptuju so v prvem polletju opazili 6-odstotno rast obiskovalcev. V Slovenj Gradcu pa predvidevajo, da bodo do konca leta zabeležili rekordno število nočitev v zadnjih dvajsetih letih, doslej so jih imeli 35 odstotkov več.

Izjemen je tudi medijski odmev. V Mariboru in partnerskih mestih so letos gostili več kot 300 tujih novinarjev, v tujih medijih je bilo objavljenih že več kot 400 člankov.