EPK 2012 13.9.2012 10:32

Srbija v EPK z Urošem Djurićem in Dragano Ognjenović

Maribor, 13. septembra - V nizu razstav Kulturnih ambasad v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) bodo danes v Vetrinjskem dvoru odprli razstavo del srbskega slikarja Uroša Djurića. Srbsko predstavitev bo dopolnila petkova modna revija Dragane Ognjenović, ki je po navedbah zavoda Maribor 2012 primer dobrega sodelovanja med kulturo in gospodarstvom.

Uroš Djurić je en redkih sodobnih umetnikov iz Srednje in Jugovzhodne Evrope, ki jim je uspelo pustiti pečat na zapuščini historičnega konceptualizma. Njegov umetniški slog temelji na strukturalizmu in neprikriti populistični agendi, ki razkriva, kako svet umetnosti v resnici deluje.

Z uporabo različnih umetniških medijev, kot so slike, fotografije, instalacije in performansi, se ukvarja z logiko predstavitve in na novo določa vlogo umetnika na različnih področjih. Svoja dela je razstavljal v številnih galerijah po svetu, med drugim v Hiši secesije na Dunaju, Muzeju moderne umetnosti v St. Ettiennu ter Avstrijskem kulturnem forumu v New Yorku. Razstava v mariborskem Vetrinjskem dvoru, ki jo bodo odprli danes ob 19. uri, bo na ogled do konca meseca.

Kulturna ambasada Srbije bo v petek postregla še s performansom So[l], v katerem bo srbska oblikovalka Dragana Ognjenović združila zvoke, barve in okuse. Po napovedih zavoda Maribor 2012 se bo predstavila s povsem novim umetniškim konceptom, med katerim se sol prepleta z znanostjo, natančneje z vzorci zvočnega valovanja. Projekt je nastal v sodelovanju s Piranskimi solinami, Steklarno Rogaška in Hišo Franko.

Avtorica projekta DO Fashion in lastnica blagovne znamke DO je v modno industrijo vstopila kot oblikovalka notranje opreme ter gledališka in filmska kostumografinja. Natančni kroji in materiali vrhunske kakovosti so že od samega začetka njen zaščitni znak. Svoja dela je doslej predstavila v Italiji, Franciji, Avstriji, Mehiki, na Cipru, v Romuniji, Bolgariji, Angliji in ZDA. Trenutno kreira kostume za pariški Theatre d'Atelier.

Modno-zvočno-kulinarični performans So[l] bo v Vetrinjskem dvoru na ogled do konca septembra, ob petkovem odprtju pa mu bo sledila še modna revija.

Kulturne ambasade bodo septembra poleg srbske umetnosti obeležili še projekti Belgije, Bolgarije, Makedonije in Avstrije. Srbija je sicer v EPK gostovala že februarja, ko je bila v Mariboru na ogled komična opera Mandragola operne in gledališke hiše Madlenianum iz Beograda.