EPK 2012 13.9.2012 11:03

V interpretaciji samospevov Huga Wolfa se bo merilo 27 domačih in tujih pevcev

Slovenj Gradec, 13. septembra - Rojstna hiša skladatelja Huga Wolfa v Slovenj Gradcu bo prihodnji teden prizorišče prvega mednarodnega solopevskega tekmovanja v interpretaciji samospevov Huga Wolfa. Tekmovanje bo potekalo v treh krogih od 17. do 19. septembra, na razpis za tekmovanje pa se je prijavilo 27 pevcev iz 13 držav.

Tekmovanje organizirata Koroški pokrajinski muzej, pod okrilje katerega spada skladateljeva rojstna hiša, in Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec. Prireditev je vključena v projekt Zrcaljenje podob - Oživljeni zven preteklosti, s katerim partnersko mesto Slovenj Gradec sodeluje v programu EPK Maribor 2012. Letošnjega marca je bila v skladateljevi hiši v Slovenj Gradcu postavljena tudi stalna razstava o delu in življenju Huga Wolfa.

Na razpis za sodelovanje na prvem mednarodnem solopevskem tekmovanju v interpretaciji samospevov Huga Wolfa se je prijavilo 27 pevcev in pevk.

Med prijavljenimi je osem slovenskih udeležencev, poleg njih pa na Koroško prihajajo še tekmovalci iz 12 drugih držav. Največ jih je iz Nemčije in Avstrije.

Kot so sporočili organizatorji tekmovanja, so bili razpisni pogoji za tekmovanje razmeroma zahtevni, saj se je bilo potrebno prijaviti s programom, ki obsega najmanj 16 Wolfovih samospevov. Poleg tega lahko glede na razpis sodelujejo le tisti, ki so rojeni po 1. januarju 1965.

Predsednik tekmovalne žirije je Leopold Spitzer, sicer upokojeni profesor petja na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Članici žirije sta svetovno poznani solistki Bernarda Fink Inzko in Dunja Vejzović.

Tekmovanje bo potekalo v treh krogih, prvi bo v ponedeljek, 17. septembra, drugi dan zatem, finalni krog pa je predviden za sredo, 19. septembra, ob 18. uri s podelitvijo nagrad. Najboljši interpret bo nagrajen s 3500 evri nagrade in možnostjo koncertnega večera samospevov v dvorani rojstne hiše Huga Wolfa prihodnje leto, ko bodo obeležili 110-letnico Wolfove smrti.

Denarni nagradi čakata tudi drugo- in tretjeuvrščenega ter najboljšega pianista, ki bo spremljal pevce.