EPK 2012 14.9.2012 6:00

Evropski jazz orkester v prenovljeni mariborski dvorani Štuk

Maribor, 14. septembra - V Mariboru bodo danes odprli prenovljeno študentsko prireditveno dvorano Štuk. Odprtje bo zaznamoval koncert Evropskega jazz orkestra pod vodstvom ukrajinskega dirigenta Igorja Stetsyuka. Najbolj obetavni evropski jazz glasbeniki se bodo v Evropski prestolnici kulture (EPK) ustavili v okviru svoje evropske turneje.

Danska organizacija Swinging Europe v sodelovanju s skupino jazz producentov Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) vsako leto izbere najbolj perspektivne jazz glasbenike iz Evrope ter jih poveže v Evropski jazz orkester (European Jazz Orchestra).

"Evropski jazz orkester mnogim glasbenikom pomeni odskočno desko," je v napovedi koncerta zapisal direktor organizacije Swinging Europe Per Bech Jensen. "Na turnejah se ustvarjajo široke mreže glasbenih poznanstev, ki se pogosto nadaljujejo tudi po končani turneji."

V letošnji zasedbi sodeluje 19 glasbenikov iz 17 držav, njeno vodstvo pa je tokrat prevzel ukrajinski skladatelj in dirigent Igor Stetsyuk. Profesor na številnih univerzah in ustanovah je eden od ustanoviteljev Ukrajinske šole elektronske glasbe. Podpisal se je tudi pod številna simfonična dela, komorne, jazz in pop skladbe.

Po septembrskih koncertih v Berlinu in Pragi bo zasedba danes ob 21. uri nastopila v Mariboru. Skupina prinaša glasbo, ki temelji na modernem jazzu s pridihom stare šole, mnogi jo opisujejo kot slovanski jazz rock s simfoničnimi prvinami. "Orkester predstavlja glasbo na visoki ravni in navdušuje občinstvo, kjerkoli nastopa," pravi Jensen.

S koncertom bodo obeležili odprtje prenovljene dvorane Štuk. Stavbo, ki je bila zgrajena hkrati s študentskimi domovi leta 1984, so začeli prenavljati na začetku julija. Kot je za STA povedal Dejan Spital iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru, je bila prenova potrebna, saj je od zadnje obnove minilo 15 let.

Ime Štuk se je za te prostore začelo uporabljati leta 1986 kot sinonim za ŠTUdentsko Komuno. Leto 1986 je hkrati leto, ko je dvorana doživela razcvet raznolikih aktivnosti ter so se gledališkemu in kinotečnemu programu pridružile še študentske zabave.