EPK 2012 15.9.2012 8:15

Paviljon White Noise za začetek meseca avstrijske kulture v EPK

Maribor, 15. septembra - Na mariborskem Trgu svobode bodo danes v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) odprli montažni paviljon White Noise. Objekt, ki je zaradi posebne in večkrat nagrajene arhitekturne zasnove žel veliko zanimanja že med postavitvijo, je darilo sosednje Avstrije ob začetku avstrijske Kulture ambasade.

Maribor, Trg svobode. Postavljanje paviljona White Noise. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Trg svobode.
Postavljanje paviljona White Noise.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Trg svobode. Postavljanje paviljona White Noise. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Trg svobode.
Postavljanje paviljona White Noise.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Paviljon je nastal na podlagi javnega natečaja deželne vlade iz Salzburga s ciljem vzpodbujanja moderne arhitekture in arhitekturnih intervencij v javnih prostorih. Izbrani so bili ustvarjalci avstrijskega arhitekturnega kolektiva Soma. Zaporedne kovinske palice sestavljajo enotno, prepustno zgradbo, ki čez dan spreminja svojo podobo zaradi različnih kotov svetlobe.

V paviljonu se bodo do 27. oktobra predstavile številne organizacije in društva iz Slovenije in Avstrije. Program bo obsegal delavnice za otroke in mladino, razprave, razstave ter literarne, glasbene in filmske večere. Med drugim bodo tam potekale dejavnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, med 27. septembrom in 9. oktobrom pa bo na ogled razstava avstrijskega sodobnega oblikovanja.

Kulturna ambasada Avstrije bo v EPK pripeljala še več drugih dogodkov. Konec septembra bo Narodni dom Maribor gostil mojstra kitare Harrija Stojko, kasneje pa še violinistko Mio Zabelka.

Oktobra bo v Vetrinjskem dvoru na ogled razstava del dokumentarnega fotografa Ericha Lessinga ter plakati o ustvarjalnem procesu slikarja Gustava Klimta (1862-1918). Na gradu Betnava bodo razstavljena dela avstrijskega Poklicnega združenja upodabljajočih umetnikov, W.M. Pühringer bo predstavil projekt na temo slovitega mostu v Mostarju, v Univerzitetni knjižnici Maribor pa bo na programu mednarodni simpozij o pisatelju Robertu Musilu (1880-1942).

Na Lentu bo 4. oktobra izveden umetniški projekt Drau/Drava Klang Mobil, ki je povezal arhitekte, književnike, glasbenike in skladatelje iz "dravskega kulturnega prostora". Dva dni kasneje bo organiziran polet z letalom iz Gradca v Maribor, med katerim bodo snemali pot med obema mestoma, na mariborski železniški postaji pa bodo v okviru projekta Borderline razpravljali o mejah in mobilnosti.

V Kinu Udarnik bodo v drugi polovici oktobra izvedli festival televizijskih kriminalk v nemškem jeziku, na Ptuju pa si bo moč ogledati zgodnja grafična dela ene najvidnejših osebnosti evropske likovne umetnosti 20. stoletja Oskarja Kokoschke (1886-1980).