Svet 14.9.2012 6:00

V Muzeju mesta Dunaj podaljšali razstavo Klimtovih del

Dunaj, 14. septembra - V Muzeju mesta Dunaj hranijo največjo in najbolj raznoliko zbirko del Gustava Klimta na svetu. Ob letošnji 150. obletnici rojstva tega znamenitega avstrijskega slikarja so jo prvič v celoti predstavil javnosti, zaradi velikega zanimanja pa bo razstava podaljšana še do 7. oktobra, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz muzeja.

Zbirka dunajskega muzeja zajema vsa obdobja ustvarjanja Gustava Klimta ter sega od njegovega študijskega obdobja in prvih velikih naročil v 80. letih 19. stoletja do umetnikove smrti leta 1918. Razstavo so odprli 16. maja, zapreti pa so jo sprva nameravali 16. septembra.

Muzej hrani največjo zbirko Klimtovih skic na svetu in vseh 400 je tokrat na ogled javnosti. Poleg tega je razstavljenih tudi nekaj slik, med katerimi izstopa portret Emilie Flöge iz leta 1902, eno najbolj znanih in dragocenih Klimtovih del. S tem portretom se je začelo Klimtovo obdobje ustvarjanja slik, ki so v zadnjih letih na mednarodnih dražbah dosegle rekordne cene.

Na ogled so tudi plakati in tiskovine, ki jih je Gustav Klimt zasnoval za dunajsko secesijo, njegove delovne halje, posmrtna maska, portretne plastike, pa tudi skica Klimta na smrtni postelji avstrijskega ekspresionističnega slikarja Egona Schieleja.

Razstava zastavlja tudi provokativno vprašanje o kritičnem obravnavanju Klimta, o meji med uspešnim trženjem mesta in kičem. Muzej mesta Dunaj je že marca preko družabnega omrežja Facebook pozival svoje uporabnike, naj pošljejo fotografije najbolj grotesknih izdelkov, okrašenih s Klimtovim motivom.

Predmeti, ki so sprožili največji odziv, so razstavljeni v okviru te velike razstave. Med njimi so tudi straniščna deska, motor, krsta in policijske lisice z motivom Klimtovih umetnin, so pred odprtjem razstave sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.