Slovenija 14.9.2012 4:00

V Cankarjevem domu drevi začetek festivala Ex Ponto

Ljubljana, 14. septembra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma se bo z uprizoritvijo Molierovega Don Juana v režiji Aleksandra Morfova ob 20. uri začel 19. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Festival bo do 23. septembra ponudil še 13 predstav, med njimi pet domačih premier. Vodilna tema pri izboru je bila letos vprašanje novih ali starih vrednot.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Don Juan je plod sodelovanja bolgarskega režiserja Aleksandra Morofova in sanktpeterburškega gledališča Vere Komissarževskaje. Morofov, znan tudi kot uničevalec gledališke tradicije, z virtuozno režijo transformira Molierovega klasičnega Don Juana v sodoben in aktualen tekst, ruši znani mit in ustvari popolnoma novo podobo, so sporočili iz Kulturnega društva B-51, ki festival organizira.

Letošnji Ex Ponto se s temo vrednot dotika najbolj aktualne svetovne teme - krize duha, ki se manifestira ali prikriva v svoji najbolj simbolični obliki, v gospodarski in politični krizi, je zapisal direktor festivala Damir Domitrović. Tema vrednot je zaznamovala izbiro režiserjev in avtorjev, saj sedanji trenutek potrebuje radikalnost v razmišljanju, estetiki, sam festival pa ponuja možnost vsebinske in estetske primerjave preteklosti in sedanjosti, je prepričan Domitrović.

Festival bo letos ponudil pet domačih premier. Poleg avtorjev Vlada G. Repnika (Also sprach Cage), Barbare Novakovič (Platforma Šift teater II / Trilogija: Source image), Bare Kolenc (Metamorfoze 2 stopinji: Sulmona) in Renate Vidič (Vzklik za človečanstvo), bodo na festivalu Zala Sajko, Jurij Smrke, Anej Korsika in Robert Bobnič premierno uprizorili Proslavo ob 60-letnici izida prve številke Tribune.