Svet 14.9.2012 10:13

Znanih šest finalistov za letošnjega bookerja

London, 14. septembra - Znan je ožji izbor za dobitnika literarne nagrade booker. Med šestimi finalisti za prestižno nagrado literatom iz držav Commonwealtha sta romaneskna prvenca Britanke Alison Moore in Jeeta Thayila iz Indije, zgodovinski roman bookerjeve nagrajenke iz leta 2009 Hilary Mantel in dela Malezijca Tan Twan Eng ter Britancev Willa Selfa in Deborah Levy.

Finalisti so bili izbrani med 145 romani, ki so se sprva uvrstili v širši izbor 12 nominirancev. Med finalisti so letos tri pisateljice, štiri britanska peresa in dva literata iz nekdanjih britanskih kolonij, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Večino dilem je po ponovnem prebiranju romanov iz širšega izbora pomagala razrešiti čista moč proze. Navdušeni smo bili nad presunljivostjo jezika, ubesedenega na tako različne načine," je izbor šestih finalistov utemeljil predsednik žirije Peter Stothard, urednik britanskega tednika The Times Literary Supplement.

Mantelova je za bookerja nominirana z delom "Bring up the Bodies", Deborah Levy s "Swimming Home" in Will Self z romanom "Umbrella". Alison Moore se bo za prestižno nagrado potegovala z romanesknim prvencem "The Lighthouse", prav tako kot Jeet Thayil z delom "Narcopolis". Tan Twan Eng je nominiran za delo "The Garden of Evening Mists".

Dobitnika nagrade bodo razglasili 16. oktobra na slovesnosti v Londonu.

Lani je bookerja prejel Julian Barnes za roman Smisel konca, ki ga je v prevodu Valerije Cokan že izdala Mladinska knjiga.