Svet 16.9.2012 5:30

Hrvaška za tujejezičnega oskarja kandidirala film Ljudožerec vegetarijanec

Zagreb, 16. septembra - Hrvaško društvo filmskih ustvarjalcev je celovečerec Ljudožerec vegetarijanec režiserja Branka Schmidta kandidiralo za letošnjega hrvaškega kandidata za oskarja v kategoriji za najboljši tuji film. Nominacije za 84. podelitev oskarjev bodo sredi januarja, prestižne kipce pa bodo podelili 24. februarja.

Ptuj, Mestno gledališče Ptuj. Igralec Radko Polič - Rac. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Ptuj, Mestno gledališče Ptuj.
Igralec Radko Polič - Rac.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Temačna sodobna zgodba o uspešnem in podkupljivem ginekologu, ki ima povezave tako s pripadniki kriminalnega podzemlja kot s policisti in družbeno elito, je prejela že več nagrad na letošnjih filmskih festivalih. Na osrednjem hrvaškem filmskem festivalu v Pulju sta zlati areni prejela Schmidt za režijo in Rene Bitorajec za najboljšega igralca.

Scenarist filma je nekdanji zagrebški ginekolog Ivo Balenović, avtor romana Ljudožerec vegetarijanec.

Schmidt je napovedal, da film tudi jeseni čaka bogata festivalska promocija. Povabljeni so na festival Raindance v Londonu ter na filmske prireditve v Hamburgu, Haagu, Cottbusu in Kairu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med filmi, ki so bili v konkurenci za hrvaškega kandidata za oskarja, je bila tudi hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Nočne ladje Igorja Mirkovića, v kateri eno od glavnih vlog zaseda Radko Polič.