Svet 15.9.2012 6:00

V Parizu razstava beneških slikarjev Canaletta in Guardija

Pariz, 15. septembra - V pariškem Muzeju Jacquemart-Andre je na ogled razstava del dveh beneških slikarjev, Canaletta in Guardija. Pod naslovom Canaletto - Guardi, dva beneška mojstra je mogoče občudovati slikarske upodobitve najbolj poznanih beneških motivov, kot so Trg sv. Marka, kanal Grande ali palača Surian Belloto, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Postavitev, ki združuje 50 vedut, bo odprta do 14. januarja. To je prva razstava v Franciji, ki je združila dela teh dveh beneških mojstrov.

Franceso Guardi (1712-1793) je bil učenec in naslednik Canaletta (1697-1768) s pravim imenom Giovanni Antonio Canal. Medtem ko je v zgodnjih Guardijevih delih skozi motive, veselje do detajlov in skrbnost pri slikanju mogoče videti vpliv njegovega učitelja, se njegova pozna dela od zgodnjih razlikujejo po bolj impresionističnem in impulzivnem načinu slikanja.

Poleg mojstrovin Canaletta in Guardija so v Parizu na ogled še dela vedutistov Gasparja Van Wittela, Luce Carlevarijsa, Micheleja Marieschija in Bernarda Bellota.