Svet 17.9.2012 5:30

V New Delhiju razstava francoskega fotografa Henrija Cartier-Bressona

New Delhi, 17. septembra - Dolgo skrite fotografije znamenitega francoskega fotografa Henrija Cartier-Bressona bodo prvič na ogled v indijski prestolnici. Osvetlile bodo njegova malo znana, a kontroverzna dela, ki jih je ustvaril v Indiji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Cartier-Bresson, katerega osupljive fotografije smrti indijskega voditelja Mahatme Gandhija predstavljajo pomemben del fotografovega ustvarjanja, je med drugim leta 1950 fotografiral tudi ašram guruja Sri Aurobinda. Ta je bil eden izmed voditeljev odpora proti britanski nadvladi v času britanske kolonizacije, pozneje pa se je posvetil duhovnemu življenju in jogi, piše AFP.

Razstava ponuja dela, ki sicer niso običajna za francoskega fotografa. "Česa takega od Cartier-Bressona še niste videli", je za AFP povedal kustos postavitve v New Delhiju Rahaab Allana.

Na ogled bo 118 fotografij, obenem pa bodo razstavili tudi fotografove na roko napisane zapiske.

Henri Cartier-Bresson (1908-2004) se je rodil v vasi Chanteloup blizu Pariza. Študiral je v Parizu ter na univerzi Cambridge. Okoli leta 1930 se je seznanil z deli dveh velikih fotografov 20. stoletja - Eugena Atgeta in Mana Rayja. Leta 1931 je potoval v Afriko, kjer je fotografiral z miniaturnim fotoaparatom.

Skupaj z ameriškim fotografom Robertom Capo je leta 1947 ustanovil fotografsko agencijo Magnum in se posvetil reportažni fotografiji. Kot fotograf je več kot 40 let potoval po vsem svetu.