EPK 2012 20.9.2012 7:00

V Mariboru prva revija slovenskega dokumentarnega filma

Maribor, 20. septembra - V Mariboru se bo danes v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) začela 1. revija slovenskega dokumentarnega filma. Organizatorji si želijo, da bi bil ta dogodek priložnost za premislek o produkciji, promociji in distribuciji slovenskega dokumentarnega filma, ki je v Sloveniji večkrat postavljen na stranski tir.

Maribor. Info točka EPK na Trgu Leona Štuklja. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Info točka EPK na Trgu Leona Štuklja.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Po besedah direktorice revije Maje Malus Azhdari so povezali različne partnerje na področju dokumentarnega filma, od profesionalne do študentske, neodvisne, nekomercialne, nizko proračunske produkcije. "Vse z namenom, da damo možnost dokumentarnemu filmu kot žanru, da predstavi dogodke, ljudi, kraje iz nekega prostora in časa zdaj," je pojasnila na novinarski konferenci v Vetrinjskem dvoru.

Sodelujočih filmov za razliko od festivala ne izbira umetniški direktor ali selektor, temveč jih izberejo partnerji sami. Ti so poleg zavoda Maribor 2012, ki je letos produciral 12 dokumentarnih filmov, med drugim še Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Univerza v Mariboru, Film in video klub Maribor, RTV Slovenija, Akademija za gledališče, radio in televizijo ter organizacija Mitra.

Revija zajema tri sklope. Prvi, imenovan Doku zdaj, zajema vse produkcije, posnete v letih 2010-2012. V tem okviru bodo premierno prikazali dva dokumentarna filma EPK, in sicer Vzpon mesta režiserja Marka Radmiloviča in Peterica Zorana Bilodjeriča.

Drugi sklop, Doku retro, predstavlja izbor retrospektive priznanega mariborskega režiserja Jožeta Pogačnika. Tretji sklop, Doku izjema, pa zajema filme s "posebnim pomenom", kot so Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca, Mariborska dvorišča Bojana Laboviča, V letu hip hopa Borisa Petkoviča ter Zadnji reševalci v Sofiji bolgarskega režiserja Iliana Meteva.

Po besedah Maje Malus Azhdari gre v prvi vrsti za prikaz dela in srečanje ustvarjalcev dokumentarnega filma, zato ni tekmovalnega programa in posledično tudi ne nagrad. Ogled projekcij je brezplačen.

Poleg filmskih projekcij bodo v soboto organizirali tudi okroglo mizo o produkciji in koprodukciji dokumentarnih filmov v Sloveniji in tujini. Na njej bodo svoje mnenje predstavili direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar, izvršna producentka dokumentarnih filmov za HBO Europe Hanka Kastelicova, slovenska predstavnica v skladu Sveta Evrope za podporo evropskim filmskim koprodukcijam Eurimages Jelka Stergel ter hrvaška in slovenska producenta Siniša Juričić in Boštjan Virc.

Festival se bo zaključil v nedeljo z druženjem na Lentu.