Slovenija 17.9.2012 14:01

Stara elektrarna v novo sezono s poudarkom na gledališču in refleksiji

Ljubljana, 17. septembra - Zavod Bunker je program nove sezone v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana povzel v sedem sklopov. Kot je dejala direktorica zavoda Nevenka Koprivšek, se bodo pri njegovem oblikovanju opirali na pozitivne izkušnje iz prejšnjih let, obenem pa se bodo bolj posvetili gledališču, izobraževanju in refleksiji sodobnega časa.

Ljubljana, sedež Bunkerja. Direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, sedež Bunkerja.
Direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Bunker. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Bunker.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Bunker. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Bunker.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Bunker. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Bunker.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zavod je na februarskem razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) ponovno pridobil mandat za umetniško vodenje vadbišča in predstavitvenega prostora Stare mestne elektrarne za naslednjih pet let.

S prostori zavod upravlja od leta 2004. V vseh teh letih je ekipi Bunkerja uspelo umetniško dogajanje v Stari mestni elektrarni uspešno vpeti v četrt Tabora, predvsem z umetniškimi dogodki, ki so imeli močan poudarek na ekološki in socialni noti, poskrbeli pa so tudi za številna izobraževanja in delavnice.

"Ko smo konceptualizirali program, smo se seveda naslonili na pozitivne izkušnje iz prejšnjih let, hkrati pa tudi skušali odgovoriti na nekaj ugotovitev," je povedala Koprivškova na današnji novinarski konferenci. Ob tem je ugotavljala, da je v času, odkar upravljajo s prostori, nastalo kar nekaj novih prireditvenih prostorov, med njimi Kino Šiška in Španski borci.

"Upravitelji se srečujemo in skušamo uskladiti naše programe. Ugotovili smo, da je vadbenih prostorov še vedno premalo, da je čedalje več rezov v kulturi, hkrati pa smo priča hiperprodukciji, v katere so nas silili načini financiranja. Vse to ima za posledico, da tudi izvajalci programa begajo iz enega prostora v drugega, zato so programski profili včasih manj jasni," je pojasnila Koprivškova.

Zato je padla odločitev, da se bodo v novi sezoni osredotočili bolj na gledališče, vendar bodo glasba, ples in transdisciplinarna umetnost še vedno del programa. Kot pravi Koprivškova, bodo program delali bolj poglobljeno in dalj časa, mogoče tudi na račun manjšega števila dogodkov.

Po njenih besedah se bodo še bolj kot doslej posvetili pridobivanju novega občinstva, obenem se bodo skušali odzivati na "vseobsegajočo krizo, ki ni le ekonomska, socialna in ekološka, temveč tudi kriza demokracije in vrednot". Zato bodo ponudili tudi več prostora za razmislek in debato, ki je v teh časih prepotrebna, je še dejala Koprivškova.

Nova programska sklopa in smernici v prihodnji sezoni, namenjeni izobraževanju mladih in refleksiji, so poimenovali Iskre in iskrice ter Prostor razmisleka in debate. Novosti bodo tudi v sklopih izobraževanja, kuriranega programa in festivalov ter glasbeno-koncertnega sklopa Glasno, je povedala programska vodja in koordinatorka programa Mojca Jug.

Šesti programski sklop so poimenovali Sodelovanje s sosesko, pri čemer se bodo opirali tudi na uspešno sodelovanje v projektu Kulturne četrti Tabor. Zadnji sklop Tabula rasa bo v nezasedenih terminih ponudil možnost realizacije "ad hoc" projektov številnim podizvajalcem, ki sodelujejo z zavodom.

Zavod v koprodukciji z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom pripravlja tudi predstavo skupine Beton LTD. z naslovom Rečem, kar mi rečejo, naj rečem. V predstavi sodelujejo Primož Bezjak, Daša Doberšek, Branko Jordan in Katarina Stegnar. Tekste je po Samuelu Beckettu prevedel Aleš Berger, kostumografijo oblikuje Mateje Benedetti, scenografijo pa SON:DA. Predstava bo krstno izvedena 29. septembra v Novem mestu, ljubljansko premiero pa bo doživela 2., 3. in 4. decembra v Stari mestni elektrarni.

Mestna občina Ljubljana bo v novi sezoni prispevala 75.000 evrov, MIZKŠ pa 72.000 evrov, kar je za približno 20 odstotkov manj kot lani. Ta sredstva pa zadostujejo za kritje tekočih stroškov Stare mestne elektrarne, je še dejala Koprivškova.