Na hitro prelistano 22.9.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. septembra - Pri Cankarjevi založbi so izdali delo nobelovca V.S. Naipaula Maska Afrike, pri Modrijanu pa knjigo Davida Valdesa Greenwooda Homo domesticus: Zapisi iz istospolnega zakona. Pri založbi Učila International je izšla kriminalka Jamesa Pattersona in Maxine Paetro 11. ura, pri Krtini pa delo Andrewa Ballantyneja Arhitektura: Zelo kratek uvod.

Ljubljana. Knjiga Jamesa Pattersona z naslovom 11. ura. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jamesa Pattersona z naslovom 11. ura.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Davida Valdesa Greenwooda z naslovom Homo domesticus - Zapisi iz istospolnega zakona. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Davida Valdesa Greenwooda z naslovom Homo domesticus - Zapisi iz istospolnega zakona.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga V. S. Naipaula z naslovom Maska Afrike. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga V. S. Naipaula z naslovom Maska Afrike.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Andrewa Ballantyneja z naslovom Arhitektura - Zelo kratek uvod. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Andrewa Ballantyneja z naslovom Arhitektura - Zelo kratek uvod.
Foto: STA

MASKA AFRIKE - DELO NOBELOVCA TRINIDADSKO-INDIJSKEGA POREKLA

Naipaul, ki je znan po svojih provokativnih potopisih o Indiji, v tokratnem delu zareže v tkivo Afrike in njeno tradicionalno verovanje, ki se je skozi zgodovino prenašalo izključno z ustnim izročilom, drugače od dveh velikih kolonialističnih ver, islama in krščanstva. Naipaul poskuša posamezne elemente tega ogromnega konglomerata odkriti tako, da skozi neštete jezike, narode, verovanja, običaje, politične zaplete, lokalne posebnosti in zapleteno zgodovino Ugande, Južnoafriške republike, Nigerije, Gane in Gabona vnese svoj precizni slog, ki velja za najodličnejšega v sodobni angleški književnosti. Nobelovec V. S. Naipaul (1932) je avtor trinidadsko-indijskega porekla. Zaslovel je z romanom "A House for Mr Biswas", pomembnim delom postkolonialne tradicije. V slovenščino sta poleg pričujočega dela, ki ga je poslovenil Aljaž Kovač, prevedena še romana Maser Mistik in Posnemovalci.

HOMO DOMESTICUS - KNJIGA O VSAKDANJIH RADOSTIH IN TEGOBAH ISTOSPOLNEGA PARA

Knjiga Davida Valdesa Greenwooda Homo domesticus: Zapisi iz istospolnega zakona ponuja prizore iz zakona Davida in Jasona, ki bodo, kot so prepričani pri Modrijanu, pritegnili pozornost vsakega, ki ve, kako težke, a hkrati čudovite so lahko spone skupnega življenja, ne glede na to, kakšno vrsto družine si partnerja ustvarita. "V prvih letih je življenje para torej povezano predvsem z odkrivanjem, h koliko stvarem lahko pristopita vsak po svoje, ne da bi se ob tem pobila." Avtor se pri svojem pisanju izogne pridiganju in moraliziranju o gejevskih pravicah in zakonu. Raje pusti, da življenje z njegovim možem govori zase. Pripoveduje z veliko razsodnostjo in odkritostjo, s čemer da bralcu občutek, da sedi z njim v kakšni kavarni in posluša njegovo življenjsko avanturo. David Valdes Greenwood je ameriški pisatelj in dramatik. Njegova dramska dela so bila uprizorjena na več odrih po ZDA in Veliki Britaniji. Poleg pričujočega dela, ki je v slovenščini izšlo v prevodu Lili Potpara, je napisal še spominsko pripoved "A Little Fruitcake. A Boyhood in Holidays" in esejistično knjigo "The Rhinestone Sisterhood". Na Emersonovem kolidžu je več kot 20 let poučeval pisanje, trenutno pa predava angleški jezik na Tuftsovi univerzi v Massachusettsu.

11. URA - KRIMINALKA IZPOD PERESA JAMESA PATTERSONA IN MAXINE PAETRO

Kriminalka 11. ura se začne s smrtjo mamilarskega milijonarja Chaza Smitha, ki je bil ustreljen, in odkritjem detektivke Lindsay Boxer, da je morilsko orožje - pištola - izginila iz sobe za dokazno gradivo njenega oddelka za umore. Začne se iskanje morilca. Detektivko pokličejo na najbolj nenavadno prizorišče zločina, kar jih je kdaj videla. Na vrtu slavnega filmskega igralca odkrijejo odsekani glavi obdani z venčkom belih krizantem. Kmalu zraven izkopljejo še eno lobanjo in Boxerjeva ugotovi, da se v zemlji lahko skriva še na stotine trupel. Medtem izprijeni novinar objavlja vrsto zavajajočih člankov, v katerih razgalja detektivkino zasebnost. Boxerjeva se ne more zanesti na nikogar več, še najmanj pa na svojega moža. James Patterson (1947) velja za trenutno najbolje plačanega pisatelja na svetu. Napisal je več kot 50 večinoma kriminalnih romanov, ki so se prodali v skupaj 100 milijonih izvodov. Osrednje zvrsti njegovega pisanja so kriminalke, trilerji in fantastika. Znan je po seriji romanov o poročnici Lindsay Boxer in njenem klubu preiskovalk umorov, ki jih piše skupaj s Maxine Paetro. V to serijo sodi tudi pričujoča kriminalka. Za njen prevod je poskrbela Andrea Potočnik.

ARHITEKTURA: ZELO KRATEK UVOD - DELO O ARHITEKTURI SKOZI ČAS

V delu Andrewa Ballantyneja sta skozi zgodovino vešče preučena ravnovesje med slovesom in praktičnostjo v arhitekturi ter njen kulturni pomen, vse od piramid antičnega Egipta in Sydneyjske Operne hiše do običajnih koč. Avtor predstavi bralstvu določena zgodovinska obdobja in stile, kot sta barok in modernizem ter pojasni ekonomski, politični in estetski pomen zgradb. Ob tem razmišlja o tem, kako arhitektura privzema pomen v tradiciji in prispeva k čutenju tega, kdo smo. Andrew Ballantyne je arhitekt, ki se je iz prakse preselil v akademsko sfero. Raziskuje in uči na univerzah v Sheffieldu, Bathu in Newcastlu, kjer je profesor arhitekture. Knjiga je avtorjevo prvo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbela Nataša Velikonja.