EPK 2012 18.9.2012 6:00

V Mariboru se tokrat predstavlja Felicitas Hoppe

Maribor, 18. septembra - V okviru projekta Dvanajst se bo danes v Mariboru predstavila nemška pisateljica Felicitas Hoppe. V pogovoru v dvorani SNG Maribor bo letošnja dobitnica Büchnerjeve nagrade predstavila svoje poglede na svet in zbirko kratkih zgodb Frizerji na pikniku, njeno prvo knjigo prevedeno v slovenščino.

Felicitas Hoppe se je rodila leta 1960 v mestu Hameln na Spodnjem Saškem, danes pa živi v Berlinu. Študirala je literarno vedo, retoriko, religiologijo, italijanščino in ruščino v Tübingenu, Berlinu, Rimu in v ZDA. Delala je kot dramaturginja, učiteljica in novinarka za kulturo. Je avtorica več romanov, zbirk kratkih zgodb in esejev. Njeno najnovejše delo je fikcijska avtobiografija Hoppe.

Za svoje delo je prejela številne nagrade, priznanja in štipendije. Med drugim ji je Nemška akademija za jezik in književnost letos dodelila prestižno nagrado Georga Büchnerja, ki velja za najpomembnejše nemško literarno priznanje. Slovesno ji ga bodo podelili konec oktobra v Darmstadtu.

V okviru projekta Dvanajst se bo s slovenskim občinstvom srečala danes ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. S pisateljico se bo pogovarjal slovenski pesnik in vodja programskega sklopa Terminal 12 Aleš Šteger.

Felicitas Hoppe bo ob tej priložnosti predstavila zbirko kratkih zgodb Frizerji na pikniku, ki je v prevodu Tanje Petrič izšla pri Založbi KMŠ. Zbirka obsega 20 zgodb, ki bralca zapeljejo v svojevrstne svetove. "Avtorica pripoveduje o prenagljenih odhodih in negotovih prihodih. To so družinske zgodbe in zgodbe iz otroštva, melanholične pravljice in sproščene burleske. Komično in srhljivo hodita z roko v roki in se neločljivo prepletata. To je knjiga za ljubitelje nenavadnosti," je zbirko opisala prevajalka Petričeva.

Obisk sodi v projekt Dvanajst, ki bo v letošnjem letu v Maribor kot Evropsko prestolnico kulture (EPK) pripeljal vodilne osebnosti z različnih področij ustvarjalnosti. Svoja razmišljanja bo ta mesec predstavila nemška umetnica Rebecca Horn, novembra pa še ruski šahist Gari Kasparov.