Svet 18.9.2012 5:30

Dylan pripravlja nadaljevanje avtobiografskih zapiskov

Los Angeles, 18. septembra - Ameriški glasbenik Bob Dylan piše nadaljevanje avtobiografske knjige Zapiski, prvi del je izšel pred slabim desetletjem. "Vseskozi delam na posameznih delih. Veliko dela je, ne toliko s pisanjem kot z vnovičnim prebiranjem, ki zahteva svoj čas," je Dylan povedal za ameriško glasbeno revijo Rolling Stone.

Kitajska, Beijing. Ikona popularne glasbe Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Beijing.
Ikona popularne glasbe Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prvi del Dylanov Zapiskov je v prevodu Mateja Kranjca izšel pri založbi Didakta. V knjigi bralec ne najde le avtorjevih izpovedi ali podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja, temveč "ostre refleksije o življenju ter ljudeh in krajih, ki so pomagali izoblikovati njega in njegovo umetnost", so ob izidu leta 2005 zapisali pri založbi Didakta.

Kot je za Rolling Stone dejal Dylan, je projekt avtobiografskih zapiskov kmalu po začetku beleženja zaživel svoje življenje. "Pomagal sem si s strategijo preskakovanja med obdobji," je dejal Dylan in dodal, da naj bi se drugi in tretji del Zapiskov posvetil tudi njegovim zgodnjim ploščam, kot je Freeewheelin' Bob Dylan iz leta 1963, in obdobju, ki ga je preživljal v New Yorku.

Dylan velja za enega najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi, pa tudi za zagonetno osebnost z nosljajočim glasom in čemernim pogledom. Julija lani je praznoval 70 let.

V svoji polstoletni karieri je z inštrumenti, kot so akustična, bas in električna kitara, orglice, klavir in klaviature, vtisnil svoj pečat v žanrih folk, rock, blues, country, rhythm & blues in gospel glasbe.

Pred dnevi je izdal svoj 35. studijski izdelek "The Tempest" ter ga pospremil z obsežno in tehnološko podprto promocijsko kampanjo.

Kdaj naj bi bila drugi in tretji del Zapiskov dokončana, še ni znano.