Slovenija 17.9.2012 17:33

V Idriji uvodna prireditev Dnevov evropske kulturne dediščine

Idrija, 17. septembra - V Idriji se bodo v soboto začeli Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD), ki v več kot 70 krajih po Evropi prinašajo nad 140 brezplačnih dogodkov za ljubitelje kulturne dediščine. DEKD so niz vsakoletnih septembrskih prireditev, ki odkrivajo zgodbe o tem, kako kulturna dediščina, ki se prenaša iz roda v rod, povezuje generacije.

Za Idrijčane bodo letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine praznično obarvani, je na današnji novinarski konferenci povedal idrijski župan Bojan Sever. V celotedenskem dogajanju, še posebej pa na dan odprtja to soboto, želijo pokazati, kako raznolika, bogata, predvsem pa živa je njihova dediščina, "dediščina živega srebra", ki je bila junija letos vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Pestro in bogato kulturno dediščino bo v dramatizacijah, glasbenih in plesnih nastopih, delavnicah, na razstavah, predavanjih in drugih prireditvah predstavilo več kot 400 sodelujočih.

Prireditveni del otvoritvenega dneva bodo sklenili pozno popoldne na gradu Gewerkenegg, kjer bodo odprli novo razstavo Idrija - zibelka naravoslovja ter z državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksandrom Zornom slovesno odprli letošnje DEKD.

Sledil bo pester prireditveni teden po vsej državi. V razgiban program se povezujejo muzeji, galerije, knjižnice, društva, šole in posamezniki.

"Zadovoljen sem, da smo se odločili, da bo Idrija gostiteljica otvoritvenega dogodka, množica ljudi, ki je pripravljena sodelovati pri pripravi tega dogodka, pa je presenetila celo nas," je dejal idrijski župan.

Uspelo nam je združiti našo kulturno dediščino in izjemno delovanje vseh društev s področja kulture, je dejala koordinatorka prireditve na lokalni ravni Martina Peljhan, ki je izpostavila predvsem medgeneracijsko sodelovanje ter hiter odziv za izpeljavo take prireditve.

"S to prireditvijo smo ugotovili, kaj resnično ta dediščina pomeni v našem prostoru," pa je povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec. Izpostavila je predvsem možnosti za ogled tehnične dediščine kraja in okolice.