EPK 2012 18.9.2012 15:49

Plesni Premik v Maribor bo v teh dneh dosegel vrhunec

Maribor, 18. septembra - Plesna izba Maribor je letošnje leto, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), posvetila programu Premik v Maribor, s katerim želi spremeniti dojemanje sodobnega plesa v javnosti. Po filmskih projekcijah in poletnem festivalu Nagib Parkour v teh dneh sledi preplet Platforme sodobnega plesa in mednarodnega projekta Modul dance.

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor. Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor. Ustanoviteljica celoletnega plesnega izobraževanja in Plesne izbe Maribor Minka Veselič Kološa, programska vodja in predsednica Plesne Izbe Maribor Mojca Kasjak, programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 Mitja Čander in programska sodelavka programa Premik v Maribor Jasmina Založnik. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor.
Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor.
Ustanoviteljica celoletnega plesnega izobraževanja in Plesne izbe Maribor Minka Veselič Kološa, programska vodja in predsednica Plesne Izbe Maribor Mojca Kasjak, programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 Mitja Čander in programska sodelavka programa Premik v Maribor Jasmina Založnik.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor. Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor. Razstava Plesne izbe Maribor v Univerzitetni knjižnici Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor.
Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor.
Razstava Plesne izbe Maribor v Univerzitetni knjižnici Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor. Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor. Predsednica Plesne izbe Maribor Mojca Kasjak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor.
Novinarska konferenca pred pričetkom festivala Premik v Maribor.
Predsednica Plesne izbe Maribor Mojca Kasjak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Medtem ko je bil festival Nagib Parkour z različnimi delavnicami bolj osredotočen na ustvarjalni proces v sodobnem plesu, bo festival Platforma in Modul Dance predstavil "končne izdelke" in je namenjen predvsem širši javnosti, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala programska vodja Plesne Izbe Maribor Mojca Kasjak.

V jesenskem programu se prepletata Platforma sodobnega plesa, namenjena slovenskim umetnikom, in mednarodni večletni projekt Modul dance, v katerem sodeluje še 21 partnerjev iz 14 evropskih držav.

Dogajanje se bo začelo v četrtek s predstavo Žival koreografa Daniela Abreua s Tenerifov, ki raziskuje pomen nujnosti in želja. Do 30. septembra se bo zvrstilo še šest predstav. Med drugim bo Dejan Srhoj predstavil projekt Mapiranje mesta, April Veselko premierno predstavo Ostro in slano, Tina Valentan pa se bo skupaj z Luko Martinom Škofom poigrala z Delovnim naslovom.

Med tujimi gosti bosta še angleški koreograf Thomas Noone in portugalska plesalka Cristina Planas Leitao, težko pričakovani triptih francoske umetnice Coraline Lamaison pa so zaradi tehničnih težav odpovedali. Na sporedu bo tudi zadnji cikel plesnih filmov v okviru programa Osvetljeni.

Programski vodja EPK Mitja Čander je pobudo pozdravil, saj meni, da je "sodobni ples pastorek slovenske kulturne politike" v zadnjih 20 letih. Po besedah Kasjakove želijo spremeniti tudi odnos javnosti do sodobnega plesa, ki se ga še prepogosto razume kot nekaj, kar je rezervirano za poznavalce in elito.

V septembru Plesna Izba Maribor praznuje 25 let celoletnega plesnega izobraževanja. Ob jubileju so v ponedeljek v preddverju Univerzitetne knjižnice Maribor odprli razstavo fotografij Saše Huzjaka Virtuozi plesa, ki prikazuje utrinke z vaj, plesnih predstav, letnih produkcij in festivalov.