Svet 19.9.2012 5:30

Munchov Krik bo razstavljen v New Yorku

New York, 19. septembra - Krik Edvarda Muncha, doslej najdražjo sliko, kar so jih prodali na dražbi, bodo razstavili v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku. Kot so sporočili v torek, bo na ogled od 24. oktobra do 29. aprila 2013. Avkcijska hiša Sotheby's jo je na dražbi maja letos prodala za skoraj 120 milijonov dolarjev (90,6 milijona evrov).

ZDA, New York. Delo slikarja Edvarda Muncha Krik. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Delo slikarja Edvarda Muncha Krik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Slika Krik, ki jo je kupil zasebni zbiratelj, je ena od štirih različic tega dela, ki jih je norveški umetnik Edvard Munch (1863-1944) ustvaril med letoma 1893 in 1910. Delo v tehniki pastela je bilo od 70. let minulega stoletja v zasebni lasti, druge tri različice pa so javnosti dobro poznane. Dve namreč visita v Munchovem muzeju v Oslu, tretjo pa hrani norveška Nacionalna galerija.

Različica v tehniki pastela iz leta 1895 velja za najbarvitejšo od štirih in je hkrati edina, ki jo je Munch opremil z okvirjem, na katerem je izpisal besedilo pesmi, ki je delo navdihnilo. Do prodaje na dražbi je bila v lasti potomcev trgovca Thomasa Olsna, Munchovega prijatelja in podpornika, na dražbo pa jo je dal njegov sin Petter Olsen.