EPK 2012 19.9.2012 6:00

Na simpoziju o judovsko-krščanskih vrednotah in sodobni Evropi

Maribor, 19. septembra - V Mariboru se v organizaciji Slomškovega zavoda danes začenja dvodnevni simpozij z naslovom Judovsko-krščanske vrednote v luči povezovanja Evrope. Dogodek je del projekta Obrazi notranje moči v sklopu Evropske prestolnice kulture, njegov nosilec pa slovenski center PEN v sodelovanju z mariborsko teološko fakulteto.

Današnji del dogodka je namenjen okrogli mizi na temo mariborskega judovstva, na kateri bodo sodelovali Aleš Maver, Zora Jurič in Klemen Jelinčič Boeta, ter odprtju razstave Fanike Kranjc-Vrečko z naslovom Slovenska Hagada ali Pripoved o odhodu iz Egipta v preddverju mariborske teološke knjižnice.

V četrtek bo osem uglednih predavateljev s petih mednarodnih univerz sodelovalo na osrednjem mednarodnem medverskem simpoziju. Kot poudarjajo organizatorji dogodka, današnja evropska civilizacija usiha in če jo krščanstvo želi ponovno rešiti, potrebuje navdih iz svojega izvora, se pravi iz judovstva.

Simpozij bo zato spregovoril o vrednotah judovstva in krščanstva, ki lahko predstavljajo nov temelj sodobne Evrope, temelj novih vrednot in hkrati navdih za odpiranja v mnoštvo drugih kultur, ki vstopajo v današnjo Evropo. Simpozij bo v čast stari judovski skupnosti v zgodovinskem Mariboru skušal skupaj z domačimi in evropskimi bibličnimi strokovnjaki nakazati smernice novega humanizma.

V sklopu simpozija bodo v četrtek v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo predstavili tudi prevod knjige Emmanuela Levinasa Težavna svoboda. Na njej bodo sodelovali pisec spremne besede Branko Klun, urednik Janez Zupet, prevajalka Jasmina Rihar in Edvard Kovač, ki je opravil strokovni pregled prevoda.