Svet 19.9.2012 9:25

Knjiga Izbira Renate Salecl uspešno na francoski knjižni trg

Pariz/Ljubljana, 19. septembra - Konec avgusta je pri pariški založbi Michel Albin izšel francoski prevod esejistične knjige filozofinje Renate Salecl Izbira (La tyrannie du choix). Knjiga je že pritegnila veliko medijsko zanimanje, izdali so jo v 6000 izvodih, kar je za akademsko knjigo tudi za francoski trg veliko, poroča današnje Delo.

Ljubljana, Inštitut za kriminologijo. Filozofinja Renata Salecl. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Inštitut za kriminologijo.
Filozofinja Renata Salecl.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Knjigo je v francoščino iz angleščine prevedla Sylvie Taussig, predgovor je napisal ugledni psihoanalitik Michel Schneider. O Izbiri so že pisali pri literarni reviji Lire, pritegnila je pozornost La Monda in Le Pointa, dolg prispevek je bil objavljen tudi v ženevskem Le Tempsu.

Saleclova, ki živi med Londonom, Ljubljano in New Yorkom, je o potrošniški ideologiji svobodne izbire že razmišljala v intervjuju za belgijski Le Soir, čaka jo še vrsta televizijskih in radijskih pogovorov.

Urednica pri francoski založbi Mathilde Nobecourt je ob izidu knjige dejala, da avtorico odlikujeta berljiv slog in subtilen izraz. "Zanimivo se nam zdi, da je to knjigo, ki sega na različna področja: od psihologije in sociologije do filozofije in ekonomije, napisal nekdo, ki je odraščal na Vzhodu," meni urednica.

"Izbiramo s predpostavko, kaj naj bi bila družbeno sprejemljiva izbira, razmišljamo, kaj bi drugi izbrali. Že v restavraciji, ko naročamo obrok, navadno vprašamo drugega, kaj bo izbral. Ena od zagat pri izbiri je, da se ljudje težko soočamo z dejstvom, da je izbira povezana z izgubo. Izbira pa je na paradoksen način ključna za razumevanje posameznika - od novoveške filozofije naprej pa tudi v ideji demokracije - kot tistega, ki ima določeno polje svobode," je ob slovenskem izidu Izbire za STA dejala Saleclova.

In še: "Svoboda je lahko tudi veliko breme. Zato je Soren Kierkegaard dejal, da nam svoboda povzroča izjemno tesnobo, Jean-Paul Sartre pa, da je svoboda, ko stojiš pred prepadom in je na tebi, ali se boš pognal čez rob ali ne. Zato se mi zdi ideja izbire, ki jo idealizira kulturni kapitalizem, nevarna."