EPK 2012 20.9.2012 4:00

Dimu Zupanu bodo v Murski Soboti izročili večernico

Murska Sobota, 20. septembra - Pisatelju Dimu Zupanu bodo opoldne v Murski Soboti podelili večernico, nagrado medijske hiše Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko leposlovno delo preteklega leta. Za knjigo Hektor in zrela hruška, izdano pri Mladiki, jo bo prejel v okviru festivala slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki letos poteka pod okriljem EPK.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Prejemnik nagrade večernica, sodobni slovenski mladinski pisatelj Dim Zupan. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Prejemnik nagrade večernica, sodobni slovenski mladinski pisatelj Dim Zupan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg Zupana so bili za večernico, ki jo podeljujejo že 16. leto, nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl.

Žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Kristina Picco, Manca Perko in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi med drugim zapisala, da je delo Hektor in zrela hruška edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, ki obenem nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu, ki je v ljubezni.

Slovesnost s podelitvijo nagrade bo potekala v sklopu večdnevnega srečanja Oko besede 2012. Letošnja posebna produkcija festivala je znanstvena monografija Nagrajene pisave, v kateri so predstavljeni opusi nagrajenih slovenskih mladinskih pripovednikov po letu 1991, piše na spletni strani EPK.

Dim Zupan (1946) je pravnik, ki od leta 1992 deluje kot samostojni umetnik. Že prva knjiga Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca je bila deležna pohval bralstva in kritike, zato je oba junaka vključeval tudi v poznejša dela; izšlo je pet zgodb. Za roman Leteči mački je skupaj z zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu leta 1996 prejel Levstikovo nagrado. Preizkusil se je tudi v dramatiki. Leta 1993 so v Mestnem gledališču ljubljanskem uprizorili njegovo otroško igrico Storžek in Jurček. Sodeluje tudi z literarno revijo Kekec, ki izhaja pri založbi Mladika.

Lani je večernico prejel Mate Dolenc za knjigo Maščevanje male ostrige.