EPK 2012 19.9.2012 11:01

V Mariboru razstava o robotih in avatarjih kot bodočih sodelavcih

Maribor, 19. septembra - V Mariboru bodo 5. oktobra v okviru mednarodnega festivala KIBLIX 2012 odprli interdisciplinarno razstavo Roboti in avatarji. Razstava izhaja iz popkulturnega podobotvorja ter premisleka o sodobnih in prihodnjih tehnologijah. Zastavlja si vprašanje, kako si človek predstavlja prihodnje odnose z robotskimi in avatarskimi sodelavci.

Razstava temelji na tehnoloških objektih in podaljških, kot so roboti, avatarji, virtualni svetovi, teleprezenca ter prezenca v realnem času v soodnosih s socialnimi kreativnimi prostori, kulturnimi okolji, interaktivnimi zabavami in igralnimi okolji, so zapisali organizatorji na spletnih straneh festivala.

Razstavljala bosta tudi slovenska umetnika Martin Bricelj Baraga in Slavko Glamočanin.

V Multimedijskem centru KIBLA se bodo 5. oktobra začele tudi razprave mednarodnih strokovnjakov in umetnikov. Prvi pogovor sodelujočih umetnikov bo premislil vprašanje etike in vedenja pri uporabi robotov in avatarjev v resničnem svetu.

Že naslednji dan se bodo umetniki spraševali, kje v resničnem svetu, ki vse bolj postaja svet reprezentacije, se bo znašla umetna inteligenca čez desetletje.

Za uvod v razstavo in pogovore bo med 2. in 4. oktobrom potekala delavnica digitalnih medijev in virtualnih svetov z naslovom Vizije naših skupnih sanj, ki jo bosta vodila mentorja Michael Takeo Magruder in Drew Baker iz Velike Britanije.

Razstava Roboti in avatarji: Naši sodelavci in soigralci v prihodnosti bo v okviru EPK na ogled do 30. oktobra.

Festival KIBLIX se bo nadaljeval še novembra, ko se bo s številnimi dogodki osredotočil na preseke med umetnostjo, znanostjo in tehnološkim nezavednim.