Slovenija 19.9.2012 12:34

SLG Celje v novo sezono s premiero drame Shocking Shopping

Celje, 19. septembra - Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek ob 19.30 krstno uprizorilo dramo Shocking Shopping avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Zupančič je zanjo prejel Grumovo nagrado 2011. Kot je takrat zapisala žirija, je Shocking Shopping spretno napisana drama, ki spregovori o globalni sliki sveta.

Ljubljana, Hotel Cubo. Avtor in režiser Matjaž Zupančič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Hotel Cubo.
Avtor in režiser Matjaž Zupančič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstavo so poleg režiserja Zupančiča ustvarili še dramaturginja Tina Kosi, scenografinja Sanja Jurca Avci, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, glasbeni opremljevalec Vanja Novak, inštruktor za borilne veščine Sebastjan Starič, lektor Jože Volk in oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, so danes sporočili iz SLG Celje.

V drami igrajo Renato Jenček, Barbara Medvešček, Tarek Rashid, Andrej Murenc, Vojko Belšak in Damjan M. Trbovc.

Nič hudega sluteči Jožef Kotnik se znajde v nakupovalnem centru Shocking Shopping, da bi kupil kruh in pol piščanca, in postane petdesettisoči obiskovalec nakupovalnega centra. Za obljubami o številnih ugodnostih, popustih, posebnih nakupih, spretnimi marketinškimi potezami, članstvi in formularji se mu naenkrat odpre svet v zakulisje nakupovalnega centra, kjer stvari postajajo vse bolj bizarne, strašljive in krute. Bleščeča meka nakupovalnega užitka pokaže svoje temne in grozljive plati in Kotnika potegne v brutalen vrtinec, iz katerega ni rešitve, so o vsebini drame zapisali v gledališču.

Zupančič pa je o svojem delu povedal: Shocking Shopping govori o nasilju, ki ga generira prikrita družbena frustracija. "V bistvu sem hotel napisati nekaj, kar bi bilo hkrati brutalno konkretno in povsem abstraktno. Center Shocking Shopping je bleščeč, vendar ima svojo temno stran: ko si enkrat notri, ni več umika. Ko se pojavijo trupla, jih je treba skriti in počistiti, da lahko ljudje naprej v miru šopingirajo."

Po njegovih besedah imata svoboda in izbira svojo ceno: ko izbruhne nasilje, se je treba držati za nakupovalni voziček in gledati stran. Problem je en sam, ko prideš na vrsto ti, ni nikogar, ki bi ti pomagal. Nakupovalni center SS ni le sistem - je civilizacija. Pasijon. Usoda, so njegove besede povzeli na spletni strani gledališča.

Na petkovi premieri bodo podelili tudi Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2011/2012. Dobitnika bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo predsednik Zdenko Kodrič ter članici Ivanka Mežan in Alja Predan.

Nagrado so prvič podelili leta 2010, ko jo je prejela igralka Pia Zemljič. Lani jo je dobil dolgoletni član SLG Celje Renato Jenček.