Slovenija 19.9.2012 13:16

Na obisku v Sloveniji skupina kitajskih pisateljev

Ljubljana, 19. septembra - V Sloveniji se te dni mudi skupina kitajskih pisateljev. Ti vračajo obisk članom Društva slovenskih pisateljev (DSP), ki so leta 2010 gostovali na Kitajskem. Dopoldne so pisatelji obiskali jamo Vilenica, popoldne pa se bodo odpravili v Pordenone, kjer se bodo srečali z organizatorji tamkajšnjega literarnega festivala "Pordenonelegge".

Vodja delegacije kitajskih pisateljev je Liu Jianwei, član predsedstva društva kitajskih pisateljev in direktor Kitajskega filmskega združenja. Jianwei je pisatelj ter pisec scenarijev za filme in televizijske serije. Doslej je objavil šest romanov. Prejel je številne nagrade, med njimi literarno nagrado Mao Dun za roman "Heroic Age" (Herojska leta).

Na obisku v Sloveniji je tudi Sun Huifen, pisateljica, ki objavlja od leta 1982 in ki je za novelo "Two Women from Horse Resting Villa" (Dve ženski iz vile Počivajoči konji) prejela literarno nagrado Lu Xun. Trenutno je podpredsednica Liaoninškega provincialnega pisateljskega društva.

Guo Wenbin, pisec znanstvene fantastike in esejist ter urednik literarnega časopisa Yellov River Literature, je prejel več nagrad, za delo "Best Wishes for Good Fortune" (Najlepše želje za srečo) je dobil nagrado Lu Xun. Prozaist in romanopisec Wu Qijie je za svoje delo prav tako prejel več nagrad, med njimi literarno nagrado Novella, Kitajsko literarno nagrado ter literarno nagrado Zhejiang za izjemne dosežke.

Mei Zhuo je tibetanska pesnica in romanopiska, ki v svojih delih obravnava etnično manjšinsko problematiko. Njena dela so vključena v številne antologije. Je tudi članica nacionalnega komiteja kitajskega pisateljskega društva. Na obisku v Sloveniji sta še prevajalec Liu Xianping in Wu Xinwei, ki skrbi predvsem za izmenjavo med kitajskim pisateljskim društvom in organizacijami na področju kulture v Evropi in ZDA.

Pisatelje je v ponedeljek sprejel ljubljanski župan Zoran Janković, zvečer pa so se udeležili literarnega večera na DSP. V torek jih je sprejel predsednik republike Danilo Türk. Pogovor se je dotikal vprašanj o literarnih zvrsteh ter mnoštvu dialektov na Kitajskem, ki na svoj način pripomorejo k raznoterosti kitajske književnosti.

Zatem so pisatelji obiskali še Novo mesto, kjer so se v Anton Podbevšek teatru pogovarjali z dijaki Gimnazije Novo mesto ter jim na literarnem branju predstavili svoje ustvarjanje. Dogodek je povezoval Boštjan Gorenc - Pižama, ki je avtorje povprašal tudi o intimnosti v sodobni kitajski književnosti in najljubših delih mladih na Kitajskem. Dijaki so bili navdušeni nad novico o priljubljenosti Harryja Potterja.

Po branju je delegacijo sprejel še župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je predstavil zgodovino mesta, zvečer pa je Veleposlaništvo LR Kitajske pripravilo sprejem, ki so se ga poleg pisateljev s Kitajske udeležili tudi predstavniki DSP, med njimi predsednik Veno Taufer, so sporočili z DSP.

V četrtek se bodo kitajski pisatelji podali na Ptuj, kjer jih bo sprejel tamkajšnji župan Štefan Čelan, popoldne pa se bodo udeležili literarnega branja v Mestnem gledališču Ptuj. V petek se pisatelji vračajo na Kitajsko.

Delegacija uglednih kitajskih literatov se v Sloveniji mudi na povabilo in v organizaciji DSP in Zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.