Slovenija 20.9.2012 6:00

V Kinu Šiška dokumentarec o umetnici performansa Marini Abramović

Ljubljana, 20. septembra - V Kinu Šiška bo danes ob 18. in 21. uri slovenska premiera dokumentarnega filma o eni ključnih umetnic 20. stoletja Marini Abramović. Film z naslovom Umetnica je prisotna (The Artist is Present) nosi naslov po performansu, ki ga je leta 2010 tri mesece izvajala v sklopu retrospektive svojih del v Muzeju moderne umetnosti (MoMa) v New Yorku.

Marina Abramović, rojena leta 1946 v Beogradu, je s svojim delom preoblikovala performativno umetnost. Javnosti je kot njen prvi perfomans znan projekt "Rhythm 10" iz leta 1973, pri katerem je uporabila 20 nožev, ki si jih je zabadala med razprte prste na rokah. Že leto kasneje je nase opozorila s projektom "Rhythm 0", ko je sodelujočim pri perfomansu ponudila 72 predmetov, ki so jih lahko uporabili na njenem telesu. Odzivi so bili raznoliki, nekateri so pokazali, koliko potlačenega nasilja se skriva v ljudeh.

Za eno najpomembnejših obdobij na njeni poti velja 12-letno sodelovanje z nemškim umetnikom Ulayem, s katerim sta bila tudi v intimni zvezi. Umetniško in ljubezensko obdobje sta sklenila leta 1988 z znamenitim performansom "The Lovers", ko sta vsak s svojega konca krenila na pot po Kitajskem zidu, na sredini sta se srečala ter poslovila.

Ulay, ki je ta čas tudi posebni gost slovenske EPK, se je v sklopu perfomansa z Abramovićevo srečal prav v MoMi. Vsak dan od marca do maja je Abramovićeva v tišini sedela na stolu in na drugi strani mize zgolj z očesnim stikom komunicirala z obiskovalci performansa, ki je trajal 736 ur in pol. Performans je v tem času obiskalo 750.000 ljudi, med ganljivejšimi je bilo prav srečanje z Ulayem.

Film, ki bo danes na sporedu v Kinu Šiška, sledi pripravam na retrospektivo v MoMi, ki naj bi bila eden najpomembnejših etap v njenem življenju. Retrospektiva je obsegala njene instalacije, fotografije, videe in rekonstrukcije performansov. V filmu, ki sta ga zrežirala Matthew Akers in Jeff Dupre, Abramovićeva jasno pove, da ima pri takrat 63 letih dovolj alternative v smislu marginalizacije, da želi biti priznana kot umetnica, ki je ne sprašujejo, zakaj je to, kar počne, umetnost.

Abramovićeva, kot pravi, nikoli ni ločila življenja od umetnosti, ves čas sta se prepletala, kar kaže tudi dokumentarec "The Artist is Present". O njem in o umetnici bo v Kinu Šiška med obema projekcijama potekal tudi pogovor s filozofom, profesorjem in umetničinim bratom Velimirjem Abramovićem ter umetnostno kritičarko Svetlano Račanović, ki trenutno piše doktorat o delu filmske portretiranke.