Svet 20.9.2012 6:00

Nominacije za oskarje bodo letos znane prej

Los Angeles, 20. septembra - Ljubitelji filma bodo letos prej kot v minulih letih izvedeli, kdo so kandidati v tekmi za oskarja. Kot so sporočili z Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, bodo nominirance razglasili že 10. januarja, kar je pet dni prej, kot so sprva načrtovali, piše nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA. Filmska nagrada Oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Filmska nagrada Oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Tako bodo imeli člani akademije do podelitve oskarjev 24. februarja na razpolago več časa, da si ogledajo nominirane filme, so svojo odločitev utemeljili na akademiji. Lani so bili nominiranci za oskarje znani šele 24. januarja.

Z zgodnejšim datumom bodo nominacije za oskarje tako prehitele podelitev zlatih globusov. Združenje tujih dopisnikov Hollywooda namreč globuse podeli na gala prireditvi 13. januarja, ko so tudi kandidati za oskarje že določeni.

Zaradi zgodnejšega datuma so razočarani člani Ameriškega ceha režiserjev (DGA), ki so prav tako želeli nominacije razglasiti 10. januarja. Sočasna razglasitev nominacij za oskarje bi jim namreč odtegnila pozornost javnosti.

Novost v 85-letni zgodovini podeljevanja oskarjev bo tudi elektronsko glasovanje. Doslej so člani akademije svoje glasove prispevali po pošti, pa tudi preštevanje je potekalo ročno, še piše dpa.