EPK 2012 21.9.2012 8:00

Mozaik za trajen spomin na EPK

Maribor, 21. septembra - Kot trajen spomin na projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), ki ga letos skupaj s portugalskim Guimaraesom gosti Maribor s partnerskimi mesti, bodo danes v središču Maribora slavnostno odkrili mozaik, ki ga je izdelal mariborski arhitekt in slikar Igor Orešič. Nahaja se na fasadi stanovanjskega objekta v Volkmerjevem prehodu.

Slavnostno odkritje bo ob 18. uri. Zbrane bodo nagovorili podžupan Mestne občine Maribor Tomaž Kancler, programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander in umetnostni kritik Mario Berdič.

Mozaik mariborskega arhitekta in slikarja Igorja Orešiča je od prvotne zamisli do končne podobe nastajal več kot leto dni. Osnovna ideja je ostala enaka; šlo naj bi za mozaik s simboli sodelujočih mest in vrtavko, ki naj bi oznanjala povezovanje in dinamiko v ustvarjalnosti, pojasnjujejo na zavodu Maribor 2012.

Avtor, ki se je umetnosti izdelovanja mozaikov učil v ZDA in Italiji, je v ustvarjalni proces želel vključiti tudi meščane Maribora. Tako so na nekaj delavnicah svoje prve koščke mozaika položili osnovnošolci OŠ Slave Klavora ter manjša skupina zainteresiranih odraslih. Kasneje je avtor zaradi zahtevnosti izdelave delo nadaljeval sam.

Za izdelavo mozaika v velikosti 12 kvadratnih metrov je uporabil marmor, granit in z zlatom prevlečeno muransko steklo. V mozaik je vgrajenih približno 60.000 koščkov, ki skupno tehtajo 800 kilogramov.