EPK 2012 21.9.2012 4:00

V Mariboru o razvojnih potencialih kulture

Maribor, 21. septembra - Univerza v Mariboru skupaj z zavodom Maribor 2012 in društvom Asociacija te dni prireja mednarodno konferenco, na kateri bodo spregovorili o razvojnih potencialih kulture. Med drugim se bodo spraševali, ali lahko kultura pozitivno deluje na razvoj nekega okolja, kako ovrednotiti njene učinke in ali je to sploh njen namen.

Maribor. Rektorat Univerze v Mariboru. Foto: Bojan Šuštar/STA

Maribor.
Rektorat Univerze v Mariboru.
Foto: Bojan Šuštar/STA

Tridnevna konferenca se bo začela danes opoldne, ko bodo zbrane nagovorili generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, prorektor Univerze v Mariboru za področje umetnosti Oto Rimele in Barbara Koželj Podlogar z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

S konferenco želijo doseči več ciljev. Kot pojasnjujejo na univerzi, bi radi v času, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), pripeljali v mesto vrsto vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja kulturne ekonomike, kulturne politike, kulturnega menedžmenta in drugih sistemskih, družboslovnih in humanističnih ved, ki se ukvarjajo s področjem kulture. Podobno konferenco so v letu 2010 gostili na ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Nadalje želijo v okviru EPK, ki simbolizira povezovanje kulture z razvojem nekega mesta oziroma regije in države, spregovoriti o povezovanju kulture in razvoja, ki ima zlasti v kulturni ekonomiki in politiki relativno dolgo tradicijo preučevanja, ter številnih avtorjih in delih, ki jih morda v Sloveniji še ne poznamo dovolj.