EPK 2012 21.9.2012 6:30

Projekt Severni sij z zaključnim srečanjem Draga Jančarja in Ludwiga Hartingerja

Maribor, 21. septembra - V okviru projekta Severni sij, s katerim se je Evropska prestolnica kulture (EPK) poklonila mariborskemu pisatelju Dragu Jančarju, bo drevi v Pokrajinskem muzeju Maribor potekalo zaključno literarno srečanje s tem pomembnim slovenskim avtorjem. Gosta večera bosta pesnik in pisatelj Ludwig Hartinger ter programski direktor EPK Mitja Čander.

Ljubljana, Slovenska matica. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska matica.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ludwig Hartinger, rojen 12. decembra 1952 v Saalfeldnu v Avstriji, je prevajalec, urednik, pesnik in pisatelj, ki živi v Salzburgu in v Sloveniji, predvsem na Krasu. Leta 2006 je v slovenščini izšel njegov pesniški dnevnik Ostrina bilk.

Njegov obisk v Mariboru sodi v okvir projekta EPK Severni sij, ki se osredotoča na literarno ustvarjanje enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev Draga Jančarja. Na prvem literarnem dogodku februarja je na pogovoru z Vesno Milek in Brankom Jordanom spregovoril Jančar sam, spomladi pa je Jančar na pogovoru gostil literarna kolega Claudia Magrisa in Karla Markusa Gaussa.

Ob zaključku projekta bodo prihodnji teden v Slovenskem narodnem gledališču Maribor premierno izvedli Jančarjevo politično dramo Veliki briljantni valček. Koprodukcijski projekt z ljubljansko Dramo je zrežiral Diego de Brea.

Pisatelju so se v okviru EPK poklonili tudi s svetlobnimi napisi z naslovi njegovih del, ki so jih januarja postavili po Mariboru. Decembra pa bodo premierno predvajali dokumentarec, ki ga je o njem posnela režiserka Maja Weiss.