Slovenija 21.9.2012 9:52

Pilonova galerija bogatejša za slike in risbe Milana Klemenčiča

Ajdovščina, 21. septembra - Pilonova galerija v Ajdovščini na tokratni razstavi predstavlja slike in risbe Milana Klemenčiča, ki jih je galerija v preteklih dveh letih prejela v dar od umetnikove hčere Mojce Klemenčič. Razstava bo na ogled do 28. septembra, današnje predstavitve del ob 19. uri pa se bo udeležila tudi slikarjeva hči, piše v vabilu na razstavo.

Pilonova galerija želi s slikarsko razstavo Milana Klemenčiča izraziti hvaležnost njegovi hčeri za podarjene slike in risbe njenega očeta ter izkazati spoštovanje umetniku, ki je s svojo ustvarjalnostjo na področju slikarstva, fotografije in lutkarstva oplemenitil in obogatil ne le te kraje, temveč tudi širšo slovensko deželo. Klemenčičev slikarski in risarski opus na iskren in odkrit način orisuje podobo takratnega časa in ljudi, obenem pa predstavlja dragocen dokument življenja in dela samega umetnika.

Donacijo sestavlja 19 slik v oljni tehniki na različnih nosilcih, med njimi sta dve še v začasni zbirki, ter 17 risb s tušem ali svinčnikom na papir, zajetih tudi iz skicirke. Ti risarski utrinki, male razpoloženjske "vinjete", predvsem duhovito in pronicljivo v karikaturo zajeti portreti ljubljanskih meščank, pa tudi secesijsko zasnovane risbe ter mestne vedute, zarisane s svinčnikom, kljub svoji časovni oddaljenosti in nostalgični noti nekako dopolnijo in osvežijo spomin na Milana Klemenčiča, zapisovalca takratnega življenja in časa.

Ob sicer le kratki razstavi je izšel tudi spremljevalni katalog, ki poleg besedila Tanje Cigoj vsebuje tudi podroben seznam podarjenih Klemenčičevih del.

Milan Klemenčič (1875-1957) se je rodil v Solkanu pri Gorici. Gimnazijo je obiskoval v Gorici, kjer se je tudi prvič srečal z lutkami, ter v Trstu. Bil je eden redkih primorskih umetnikov predvojne generacije, ki so študirali tudi na italijanskih likovnih akademijah - najprej na beneški slikarski akademiji, nato pa še na akademiji Brera v Milanu.

Leta 1903 je nastopil službo sodnega kanclista v Ajdovščini in poln ustvarjalnega zagona začel plodno slikarsko obdobje. Klemenčiča slikarja je v njegovih "šturskih časih" občudoval mladi realčan Veno Pilon, ki je postal njegov sodelavec pri lutkah, pozneje pa mu je kot študent na akademiji poročal iz Prage o lutkovnem gledališču. Klemenčič je 22. decembra 1910 izvedel krstno predstavo svojega Malega marionetnega gledališča in Šturje so tako postale rojstni kraj izvirnega slovenskega marionetnega gledališča.

Klemenčič, tudi avtor prvih barvnih posnetkov na Slovenskem iz leta 1910, je svoje fotografije opremljal z vso natančnostjo, dosleden je bil tudi pri podnaslavljanju slik - od tod tudi zanimivo in stvarno soočanje s časom, saj je zapisal tudi dan, ko je bilo delo dokončano, so ob razstavi zapisali v galeriji.