Svet 22.9.2012 5:30

V Britanskem muzeju za leto 2013 napovedujejo veliko razstavo o Pompejih

London, 22. septembra - V Britanskem muzeju (British Museum) za leto 2013 napovedujejo veliko razstavo o Pompejih in Herkulaneumu, ki bo obiskovalce popeljala na ulice, v salone in v spalnice teh dveh antičnih rimskih mest, ki sta nekdaj cveteli v Neapeljskem zalivu. Mesti je uničil izbruh Vezuva leta 79, ki ju je pokril z debelo plastjo vulkanskega pepela.

Italija bo za razstavo posodila okrog 250 eksponatov, od mozaikov in slik do mavčnih odlitkov pokojnikov in lesene otroške posteljice, ki so se ohranili pod pepelom. Ohranili so se celo ostanki fig in žita, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Razstava, ki bo na ogled od marca, bo po štirih desetletjih prva muzejska predstavitev Pompejev v Veliki Britaniji. Po besedah kustosa Paula Robertsa so se prejšnje postavitve osredotočale na arhitekturo in javne prostore, na tej pa bo poudarek predvsem na življenju ljudi v mestu.

"Družinsko življenje je nekaj, kar nam je vsem skupno. Ne hodimo vsi v javna kopališča ali v gledališče, vsi pa imamo dom," je dodal.

Razstava bo na ogled od 28. marca do 29. septembra 2013.