EPK 2012 22.9.2012 9:36

Čander: Črtanje dogodkov iz programa EPK ni mogoče

Maribor, 22. septembra - Kljub finančnim težavam mariborske občine, zaradi katerih ta ne zmore redno nakazovati denarja za Evropsko prestolnico kulture (EPK), na zavodu Maribor 2012 ne pristajajo na morebitno krčenje programa. "To enostavno ni mogoče," je za STA povedal programski vodja EPK Mitja Čander.

Maribor. Programski vodja EPK Mitja Čander. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Programski vodja EPK Mitja Čander.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Potrebno je zagotoviti sredstva za normalno izvedbo letošnjega programa. Z vsemi partnerji imamo sklenjene pogodbe, to so tudi naše zaveze do mednarodnega prostora," je pojasnil.

Po njegovih besedah je v tem trenutku osnovni problem zavoda njegova likvidnost, ki jo morajo do konca leta urediti ter se držati vseh sprejetih programskih in finančnih načrtov. "Sploh ne vem, kako bi dva meseca in pol pred koncem prireditve, ki je evropsko najbolj prepoznaven projekt na področju kulture, govorili o nekakšnem črtanju," je dejal.

Obenem je poudaril, da v teh dneh potekajo intenzivna pogajanja z občino, ki se gibljejo v konstruktivni smeri. "Verjamem, da bomo probleme rešili."

Mariborska občina dolguje zavodu Maribor 2012 6,4 milijona evrov. Po besedah župana Franca Kanglerja je do tega prišlo zaradi manjših prilivov v mestni proračun. Ker novih prilivov ni pričakovati, bo po njegovih besedah potrebno nekatere projekte črtati z načrtovanega programa EPK.

Kako konkretno naj na zavodu Maribor 2012 črtajo vsebine, Kangler ni pojasnil. "To ni stvar župana, ampak vodstva in sveta zavoda EPK. Od njih želim dobiti informacije, kje in na kakšen način je mogoče še kaj privarčevati," je poudaril v izjavi za medije na začetku tega tedna.

Zaradi dolga občine ima zavod neporavnane obveznosti do koproducentov in drugih partnerjev v skupni višini približno milijon evrov.

Zavod je imel težave z nerednimi finančnimi prilivi z mariborske občine še pred začetkom EPK. Konec lanskega leta je zaradi tega odstopil predsednik sveta zavoda Oto Luthar, z odstopom pa je zagrozil tudi Čander.