Svet 23.9.2012 5:00

Okrog Kolumbovega kipa v New Yorku postavili stanovanje

New York, 23. septembra - Prebivalci New Yorka si lahko od četrtka naprej ogledajo kip Krištofa Kolumba zelo od blizu, saj so v okviru razstave Odkrijmo Kolumba (Discovering Columbus) okrog njega zgradili stanovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski umetnik Tatzu Niši je okrog Kolumbovega kipa na Manhattnu, ki meri 21 metrov v višino, postavil opremljeno stanovanje, veliko 75 kvadratnih metrov. Ta podvig je izvedel s pomočjo številnih gradbenih odrov, stanovanje pa je opremil z naslanjači, knjižno omaro in televizorjem. Razstava bo na ogled do 18. novembra.

Projekt, vreden 1,5 milijona dolarjev, je financirala organizacija Public Art Fund, ki postavlja razstave na newyorških javnih prostorih.

Niši, znan po modernih inštalacijah, ki zgodovinske spomenike postavijo v intimno, domače okolje, je za AFP o razstavi povedal, da "vedno obstaja način, da nekaj, kar naj bi dobro poznali, predstavimo v drugačni luči". "Kolumba, ki je bil prej za ljudi le oddaljena silhueta, lahko ljudje sedaj pogledajo v oči," je povedal umetnik.

Kip, ki ga je leta 1892 postavil italijanski kipar Gaetano Russo, je že močno načel zob časa, zato naj bi mesto po zaključku razstave namenilo milijon dolarjev za njegovo obnovo.