Slovenija 22.9.2012 4:00

V Idriji danes odprtje slovenskih Dnevov evropske kulturne dediščine

Idrija, 22. septembra - V Idriji se bodo v danes začeli slovenski Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). V tednu dni se bo zvrstilo več kot 140 brezplačnih dogodkov v 70 mestih in krajih, ki bodo odkrivali zgodbe o tem, kako se dediščina prenaša iz roda v rod in na kakšen način povezuje različne generacije.

Idrija, občina. Vhod v Antonijev rov, najstarejši del idrijskega rudnika živega srebra. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Idrija, občina.
Vhod v Antonijev rov, najstarejši del idrijskega rudnika živega srebra.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Letošnji DEKD bodo potekali na temo Izkušnja dediščine. Izhodišče za letošnjo temo je splošno evropsko leto, EU je namreč leto 2012 razglasila za leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. Če se temo prenese na dediščino, je mogoče reči, da je slednja s tem, ko se stara, vse vrednejša, če seveda znamo v njej prepoznati vrednote, pomembne za sodobnost, je zapisano v programski knjižici odprtja DEKD.

Idrija se od letos ponaša s tem, da je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, zato bodo za Idrijčane letošnji DEKD še posebej praznično obarvani. V celotedenskem dogajanju bodo pokazali, kako raznolika, bogata, predvsem pa živa je njihova dediščina živega srebra.

Tako bo več kot 400 sodelujočih oživilo mestno jedro in pripravilo gledališke, glasbene in plesne nastope, delavnice, razstave, predavanja, pokušino avtohtonih kulinaričnih dobrot ter oglede muzejev, muzejskih zbirk in filmov. Otvoritvene prireditve se bodo zaključile popoldne na gradu Gewerkenegg, kjer bodo odprli razstavo Idrija - zibelka naravoslovja in DEKD 2012 v Sloveniji.

Sledilo bo pestro dogajanje po vsej državi. V program se bodo vključile številne galerije, muzeji, knjižnice, društva, šole in posamezniki. Natančen program prireditev je objavljen na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je koordinator DEKD v Sloveniji.

Svet Evrope je akcijo Dnevi evropske kulturne dediščine uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD postali leta 1999.