Slovenija 24.9.2012 13:41

Na Vodnikovi domačiji bo vrata odprl center sonoričnih umetnosti

Ljubljana, 24. septembra - Na Vodnikovi domačiji bo v torek vrata odprl Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja Hanna Preuss, bo center združil izjemno sodoben, avantgardni pogled na današnjo zvočno, glasbeno in drugo umetnost z našimi koreninami, s preteklostjo.

Ljubljana. Sonorična umetnica Hanna Preuss. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sonorična umetnica Hanna Preuss.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Po besedah vodje oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroša Grilca so za Vodnikovo domačijo že dalj časa iskali ustrezen program, a zanjo ni bilo zanimanja. Potem so jo v upravljanje dobili Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML), a se tudi to ni izkazalo kot uspešna poteza, zato so se v začetku leta odločili za objavo razpisa. Nanj je prispelo devet prijav, komisija pa je za novega upravitelja Vodnikove domačije izbrala Hanna's atelje sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Preussove.

Njihova pričakovanja glede Vodnikove domačije so po Grilčevih besedah velika. Po tem, ko je bil izbran novi upravitelj, so na Vodnikovi domačiji izvedli tudi nujne vzdrževalne posege in hišo, tako Grilc, "osvežili". Obnovili so tudi Vodnikovo zbirko, ki jo nameravajo februarja prihodnje leto še nadgraditi.

Direktor MGML Blaž Peršin je izpostavil, da je bila Vodnikova domačija nazadnje spomeniško obnovljena v 80. letih minulega stoletja, zatem niso bila opravljena več nobena vzdrževalna dela. Dediščina po njegovih besedah najbolje živi, kadar je v funkciji pogleda na sedanjost in prihodnost. Kar se tiče Vodnikove zbirke, pa so si želeli svežega prikaza, obenem je lahko Vodnik tudi navdih sodobnim umetnikom.

Sedaj so bili po besedah Preussove storjeni šele začetni koraki. V nadaljevanju se nameravajo prijavljati na evropske razpise, ki vključujejo modernizacijo in revitalizacijo evropske kulturne dediščine in ti bodo tudi eden izmed glavnih virov tehnološkega razvoja novega centra sonoričnih umetnosti. Poleg tega bodo pomenili tudi velik doprinos k novi osvetlitvi in oživitvi začetkov narodove kulture in literarnega ustvarjanja ter slovenske razsvetljenske misli in njenih nosilcev. Delovati nameravajo tudi kot most med Slovenijo in svetom ter pomagati slovenski kulturi, da bo prodrla v tujino, v Slovenijo pa pritegniti tuje umetnike.

Vodnikova domačija bo tako v prihodnosti postala dom sonoričnega gledališča, opremljenega z vsemi izumi, ki jih je razvila ekipa v ateljeju delujočih umetnikov. Tukaj bodo potekale še druge dejavnosti, povezane s sonoriko: sonorični performansi, zvočne instalacije, video, ples, transformacije in kompozicije zvoka na odru, ustvarjanje zvočne podobe pri filmih. Vzpostavili bodo galerijo najnovejših dosežkov na področju avdiovizualnih umetnosti, fonoteko in programoteko, trgovinico z izdelki s področja sonorike. V zvočnem vrtcu se bodo posvetili tudi glasbeni izobrazbi za najmlajše.

Dogajanje na dan odprtja bo napolnjeval pester nabor domačih in mednarodnih umetnikov. Ob sonorični invokaciji umetnice Hanne Preuss bodo svoja dela javnosti med drugim predstavili akademski slikar Jože Slak Đoka, francoski videograf Guillaume Cailleau, snovalec zvočnih podob Felix Andriessens, kiparka Lučka Koščak ter režiserka in pisateljica Hanna Slak, oblikovalec luči Jaka Šimenc ter videast in intermedijski umetnik Luka Umek, kipar Stipe Miličić in slikarka Verena Novak ter fotografinja Nada Žgank in oblikovalec Jaro Jelovac.