EPK 2012 25.9.2012 4:00

V Mariboru premiera Naberšnikovega celovečerca Šanghaj

Maribor, 25. septembra - Po svetovni premieri na filmskem festivalu v Montrealu, kjer je režiser Marko Naberšnik prejel nagrado za najboljši scenarij, bo celovečerec Šanghaj danes doživel slovensko premiero v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK). Na sporedu bo ob 19. uri v Koloseju Maribor.

Moravske toplice. Režiser Marko Naberšnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Moravske toplice.
Režiser Marko Naberšnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Režiser in scenarist Naberšnik je film v izvirnem romskem jeziku posnel po literarni predlogi Ferija Lainščka, s katerim sta leta 2007 skupaj ustvarila že filmsko uspešnico Petelinji zajtrk.

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije. "Šanghaj bolj kot o jugonostalgiji govori o času in prostoru naše polpretekle zgodovine. Ta politični kolorit priča o tem, da je politika bolj nestalna, kot si sama misli. Tisto, kar ostaja, so družina, ljubezen in medčloveški odnosi," je v pogovoru za STA izpostavil Naberšnik.

V rednem programu slovenskih kinematografov bo film na ogled od 4. oktobra.

Glavno moško vlogo, romskega kralja Lutvijo Mirgo Belmonda, igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram. Avtor glasbe je Saša Lošić in direktor fotografije Miloš Srdić.