Svet 26.9.2012 5:00

Helen Mirren nagrada EFA za evropski prispevek k svetovni kinematografiji

Berlin, 26. septembra - Evropska filmska akademija (EFA) je častno nagrado za evropski prispevek k svetovni kinematografiji letos dodelila britanski igralki Helen Mirren. "To je zelo pomembna nagrada. Ponosna sem, da me štejejo za igralko evropske filmske tradicije," je dejala, ko je izvedela za novico.

ZDA, Hollywood. Britanska igralka Helen Mirren. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua STA

ZDA, Hollywood.
Britanska igralka Helen Mirren.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua STA

Igralka bo častna gostja na 25. podelitvi evropskih filmskih nagrad 1. decembra na Malti, so v torek sporočili z EFA.

Mirrenova je filmsko kariero začela z režiserjem Michaelom Powellom v filmu "Age of Consent" (Leto polnoletnosti), prelomno vlogo pa je oblikovala leta 1980 v filmu Črni petek za gangsterje Johna Mackenzieja.

V naslednjem desetletju je zaigrala v različnih filmih, kot so Excalibur - Meč kralja Arthurja režiserja Johna Boormana, trilerju Cal Neila Jordana, za katerega je na filmskem festivalu v Cannesu dobila nagrado za najboljšo igralko, drami Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec Petra Greenawayja ter drami "Where Angels Fear To Tread" (Kjer ni angelov) Charlesa Sturridgea.

Upodobila je kraljico Charlotte v filmu "The Madness of King George" (Norost kralja Jurija) Nicholasa Hytnerja, za katero je bila leta 1994 v Cannesu spet nagrajena kot najboljša igralka, prinesla pa ji je tudi prvo nominacijo za oskarja. Nominacijo za oskarja si je prav tako prislužila s filmom Gosford Park Roberta Altmana (2001), pa tudi nominacije za zlati globus, bafto in nagrado občinstva EFA.

Za vlogo v filmu Dekleta s koledarja Nigela Colea je leta 2003 osvojila še eno nominacijo za evropsko filmsko nagrado, dobila pa jo je leta 2006 za portret kraljice Elizabete II v filmu Kraljica Stephena Frearsa. Zanj je pobrala takorekoč vse nagrade, od oskarja in zlatega globusa do bafte in nagrade za najboljšo žensko vlogo na festivalu v Benetkah.

Med njenimi zadnjimi filmi velja omeniti Poslednjo postajo Michaela Hoffmana (2009), ki ji je za vlogo Sofije Tolstoj prinesla tretjo nominacijo za oskarja, ter filma "The Debt" (Dolg) John Maddna (2010) in "The Door" (Vrata) Istvana Szabe (2012).