Slovenija 25.9.2012 13:25

Petdeset let Ekrana bodo obeležili s turnejo slovenskega filma

Maribor, 25. septembra - Ob 50. obletnici izhajanja revije za film in televizijo Ekran so danes v Mariboru predstavili izjemen filmski projekt Ekranovih 50 dni za Ekranovih 50 let. V njem se bodo od konca septembra do sredine novembra v Planetih Tuš Celje, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper zvrstili najbolj gledani slovenski filmi polpreteklega časa.

Praznovanje bodo začeli v Mariboru s sredino projekcijo filma Matjaža Klopčiča Vdovsto Karoline Žašler, ki je bil posnet prav v mestu ob Dravi. Celoten projekt ob reviji Ekran in Planetih Tuš podpirajo še zavod EPK Maribor 2012, Infofilm, Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka.

"V petdesetih dneh se bodo zvrstile prireditve, ki obeležujejo Ekranovih 50 let izhajanja. V okviru jubileja bo potekal filmski program, na katerem je 50 najbolj gledanih slovenskih filmov polpreteklega časa," je danes v Mariboru pojasnil avtor projekta in programski vodja Milan Ljubič.

Filmski program bo trajal do 15. novembra. V času praznovanja bodo kinematografe obiskali nekdanji uredniki in sodelavci revije Ekran, ugledni filmski ustvarjalci, igralke, igralci, režiserji, scenaristi, pisci literarnih predlog in glasbeniki, ki so soustvarjali filme, o katerih je Ekran pisal v preteklih 50 letih.

Prvi dnevi bodo v štajersko prestolnico pripeljali nekaj mariborskih filmov, torej tistih, ki so bili posneti v mestu in njegovi bližnji ali daljni okolici in katerih avtorji so Mariborčani. Gledalci bodo lahko poleg filma Vdovstvo Karoline Žašler tako videli še filme, kot sta Klopčičev Moj ata socialistični kulak in Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika.

Celjske dneve bo 27. septembra odprl film Rdeče klasje, prejemnik velike zlate arene za najboljši film festivala jugoslovanskega igranega filma v Pulju leta 1971, v katerem je glavno vlogo odigral Rade Šerbedžija, po romanu Ivana Potrča Na kmetih pa ga je režiral Živojin Pavlović.

V Novem mestu bo Ekranovo revijo filmov 28. septembra odprl film Veter v mreži režiserja Filipa Robarja Dorina, v Kranju bo 29. septembra prvi na sporedu film Martina Srebotnjaka Oda Prešernu, zadnji na vrsti bo Koper 30. septembra s filmom Idealist Igorja Pretnarja. Omenjeni film je leta 1976 na puljskem festivalu prav tako prejel veliko zlato areno za najboljši film.