Slovenija 25.9.2012 15:58

Maribor svetovno mesto festivalov in prireditev 2012

Maribor, 25. septembra - Na letošnji konvenciji Mednarodnega združenja festivalov in prireditev (IFEA) je bil Maribor izbran za eno od svetovnih mest festivalov in prireditev 2012. Nagrado je mesto prejelo minuli konec tedna v ameriškem Denverju. Po besedah župana Franca Kanglerja se je Maribor s tem postavil ob bok velikim mestom, kot so London, Sydney in Ottawa.

Združenje to nagrado podeljuje vsako leto in letos je bilo med prejemniki 13 krajev različnih velikosti. V kategoriji do 500.000 prebivalcev je iz Evrope prejel nagrado Maribor, v kategoriji nad 500.000 prebivalcev pa London kot letošnje prizorišče Olimpijskih iger.

"Dobili smo eno najprestižnejših nagrad na svetu," se je pohvalil mariborski župan Franc Kangler. "To je priznanje za preteklo delo in odgovornost za prihodnost tega mesta."

Ob vrsti različnih nazivov, ki jih je Maribor prejel v zadnjih letih, je Kangler izpostavil, da se kritiki ne zavedajo prednosti, ki jih vsaka takšna počastitev prinese. Samo s šahovskim prvenstvom bomo dosegli 40.000 nočitev ne le v mestu Mariboru ampak v vsej regiji, je pojasnil.

Na spletni strani IFEA je Maribor predstavljen kot mesto z živahnim kulturnim utripom in številnimi dogodki, bogato vinsko tradicijo, številnimi možnostmi za razvedrilo in rekreacijo ter slovesom sproščenega, odprtega in gostoljubnega mesta. Vse to naj bi vodilo do izbora Maribora za Evropsko prestolnico kulture 2012 in Evropsko prestolnico mladih 2013. Med izpostavljeni dogodki so Festival Lent, Festival Stare trte, Festival Borštnikovo srečanje, Festival Maribor in svetovni pokal alpskih smučark Zlata lisica.

Festival Lent je na konvencijah IFEA že star znanec, saj vsako leto pobira različne nagrade. Tudi letos je prejel štiri nagrade Pinnacle, namenjene spodbujanju čim bolj uspešnega trženja in sodobnih trendov v organizaciji festivalov. Narodni dom Maribor kot organizator je tako bogatejši za zlato v kategoriji za najboljšo programsko knjižico, srebro v kategoriji za najboljšo spletno stran in za najboljši promocijski plakat ter bron za programsko zloženko Festivala Lent 2012.

Združenje IFEA od leta 1956 združuje festivale in organizatorje prireditev iz več kot 40 držav s petih kontinentov.