Svet 26.9.2012 6:00

Mefisto v izvedbi ansambla SMG za sklep festivala MOT v Skopju

Skopje, 26. septembra - S predstavo Mefisto v izvedbi ansambla Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in režiji Eduarda Milerja se bo nocoj v Narodnem gledališču v Skopju sklenila 37. izdaja mednarodnega gledališkega festivala MOT. Na največjem makedonskem gledališkem festivalu vsako leto uprizorijo izjemne predstave iz regije ter presežke iz drugih delov Evrope.

SMG je bilo pred dvema letoma častni gost festivala MOT (Mlad odprt teater), letos pa se nanj vrača z Mefistom. Roman Klausa Manna je v prevodu Lada Kralja za oder priredila Žanina Mirčevska. Predstava v režiji Milerja odpira vprašanje karierizma in povzpetništva - najprej umetnika, nato pa tudi slehernega posameznika.

Festival MOT vodi predsednik makedonskega Mednarodnega inštituta mediteranskega gledališča Ljubiša Nikodinovski - Biš. Letošnja, 37. izdaja festivala je med drugim postregla s predstavo Pred vašimi očmi nemško-britanske skupine Gobsquat, v kateri nastopajo otroci, ter Brechtovo Beraško opero v izvedbi Albanskega gledališča iz Skopja v režiji Dina Mustafića.

Na festivalu so se predstavili še vsestranski norveški gledališčnik Jo Stromgren s predstavo Meja, ukrajinski velikan sodobnega gledališča Andri Zoldak z odmevno predstavo Vojček ter mlada bosanska režiserka Selma Spahić s predstavo Hipermnezija v produkciji Bitef Teatra iz Beograda, so med drugim navedli v SMG.

Spremljevalni program festivala je kar tri dni zaznamoval triptih "Inferno - Purgatorio - Paradiso" (Pekel - Vice - Raj) kontroverznega italijanskega režiserja Romea Castelluccija.