Svet 26.9.2012 9:03

V Bochumu premiera projekta Carmine Slovenice s Heinerjem Goebbelsom

Bochum, 26. septembra - V sklopu festivala Trienale v Porurju (Ruthriennale) bo danes v Bochumu premierno uprizorjena predstava "When The Mountain Changed its Clothing". Gre za projekt v režiji nemškega skladatelja Heinerja Goebbelsa in izvedbi slovenskega zbora Carmina Slovenica. V Sloveniji bo predstavo moč videti ob oktobrskem odprtju Festivala Borštnikovo srečanje.

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

"When the mountain changed its clothing" črpa svoj navdih iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin. Predstava je bila sprva načrtovana kot eden izmed največjih projektov Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru, a projekt ni bil uvrščen v program EPK, zato je produkcijo prevzel nemški producent Kultur Ruhr.

V Carmini Slovenici so po besedah umetniške vodje Karmine Šilec izredno počaščeni, da lahko sodelujejo s tako imenitnim ustvarjalcem, kot je skladatelj in glasbeni direktor Goebbels. Slednji je letošnji dobitnik Ibsenove nagrade, saj po prepričanju žirije predstavlja "eno največjih ustvarjalnih osebnosti današnjega časa".

V projektu "When The Mountain Changed its Clothing", kjer se Goebbels podpisuje kot avtor koncepta, režije in glasbene podlage, so zajete zelo različne glasbene zvrsti, od rezijanskih napevov in srednjeveške polifonije do klasike Johannesa Brahmsa, avtorske glasbe Goebbelsa in Šilčeve ter partizanskih pesmi in popularne glasbe. Na odru jo izvaja 40-članski dekliški zbor Carmina Slovenica pod vodstvom Šilčeve.

Po današnji premieri v Bochumu bo projekt 12. in 13. oktobra izveden na festivalu Štajerska jesen v Avstriji, 16. oktobra pa bo odprl Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru. Kasneje so predvidena gostovanja še na festivalih v Franciji, Belgiji, Luksemburgu, Nemčiji in na Nizozemskem.